Aspirina scade riscul de cancer la sân în cazul femeilor supraponderale

0

Aspirina ar putea preveni revenirea tumorilor în cazul femeilor cu surplus de greutate și obeze. Doctorii au observat că greutatea ar avea un rol în ce privește riscul de cancer la sân, precum și în ce privește șansele de supraviețuire, iar un nou studiu arată că unul dintre cele mai accesibile medicamente ar putea contribui la prevenție.

 

Headaches

Linda deGraffenried, profesor asociat de științe nutriționale la Universitatea din Texas, spune că femeile obeze au rezultate mai proaste după terapie cu hormoni, chimioterapie și terapia cu radiații, ceea ce i-a făcut pe doctori să creadă că acest lucru era influențat de alte afecțiuni pe care le aveau pacientele, precum diabet sau boli de inimă. Dar, se pare că pacientele obeze sunt diferite din punct de vedere biologic.

DeGraffenried și colegii săi au descoperit că în rândul femeilor cu un index al masei corporale mai ridicat, medicamentele antiinflamatoare nonsteroidiene precum aspirina  pot să scadă riscul de cancer la sân. Studiul lor arată că femeiele supraponderale și obeze care au folosit astfel de medicamente în mod regulat au un risc de cancer la sân mai scăzut cu 52% decât femeile care nu au luat astfel de medicamente. “Lucrez în cercetarea cancerului de 20 de ani, și nu a existat nimic până acum care să ofere acest tip de beneficiu”, a declarat cercetătoarea.

În cazul femeilor supraponderale, nivelul mai ridicat de țesut adipos determină producerea unei enzime – aromataza – implicată în producerea unui tip de estrogen numit estradiol. Întrucât estrogenul este parte a “combustibilului” care determină dezvoltarea cancerului la sân, un nivel ridicat de aromatază indică un risc crescut de cancer la sân. De asemenea, medicamentele care inhibă enzima nu sunt eficiente la femeile supraponderale  întrucât țesutul adipos determină și alți factori importanți pentru supraviețuirea tumorilor, creându-se un cerc vicios în care cancer continuă să crească la femeile cu surplus de greutate.

Dar medicamentele antiinflamatoare nonsteroidiene, care blochează o altă enzimă care stimulează producția de aromatază, ar duce la scăderea riscului de cancer la sân. În cadrul unui grup de 440 de femei diagnosticate cu tumori la sân care conțineau receptori de estrogen, cele cu un index al masei corporale mai mare de 30 și care foloseau medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene au reprezentat un procent mult mai mic în ce privește cancerul la sân.

Cercetătoarea spune că deja multe femei iau o aspirină pe zi pentru a preveni bolile de inimă și cancerul de colon și recomandă femeilor să se adreseze medicului în această privință.

Sursa: Time

Puteți citi și:

Capacitatea câinilor de a detecta cancerul inspiră știința pentru crearea unui “nas electronic”

Studiu: Mamografiile sunt mai degrabă inutile


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger