Aspectul Lunii, explicat prin impactul cu o altă lună

0

O coliziune între două luni care orbitau Pământul explică aspectul de astăzi al Lunii pe partea îndepărtată, mai stâncoasă față de suprafața lunară dinspre planeta noastră, spun cercetătorii.

Luna mai avea o soră mai mică, de 30 de ori mai mică, împreună orbitând Pământul în urmă cu 4 miliarde de ani. Dar, pe măsură ce se îndepărtau de Pământ, intrând sub influența mai mare a forței gravitaționale a Soarelui, stabilitatea lor a avut de suferit, intrând în coliziune, explică Erik Asphaug, cercetător la Universitatea din California.

După aproximativ 100 de milioane de ani de cohabitare, luna mai mică a fost distrusă de impactul cu luna mai mare, un impact care dus la fuziunea celor două corpuri. Totul s-a petrecut la doar 80.000 de mile de Pământ, aproximativ o treime din distanța actuală până la Lună.

Uniunea violentă, dar înceată explică diferența dintre suprafața muntoasă de pe partea îndepărtată a Lunii și suprafața mai lină, vizibilă de pe Pământ.

În loc să rezulte un crater gigant, coliziunea a dus la formarea unei cruste iregulate și groase. Coliziunea explică și asimetria Lunii. Dovezile impactului constau și în diferența de compoziție între suprafețele distincte ale Lunii.

Foto: Flickr / dingopup

Sursa: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger