Asociația Vira prezintă trei filme la ediția aniversară Astra Film Festival

0

Asociaţia Vira, prin ViraFilms, va fi prezentă cu trei filme în cadrul ediţiei aniversare Astra Film Festival Sibiu (14 – 20 octombrie). Iniţiat de Asociaţia Vira în 2008 ca un proiect de producţie de film documentar, ViraFilms a produs în decursul ultimului an scurtmetrajul documentar “Familia mea, pe scurt” (regia: Elena Borcea) şi a co-produs documentarele “Cântece pentru un muzeu” (regia: Eliza Zdru) şi “Povestea Lingurii” (regia: Adrian-Nicolae Furtună).

My family briefly

Familia mea, pe scurt (My family, briefly) a fost realizat de Elena Borcea, o elevă de 16 ani în cadrul proiectului educaţional “Rulment – Atelier de educaţie alternativă”. Atelierul a fost dedicat elevilor de liceu din județul Vaslui. În proiect au fost implicaţi 16 elevi care au participat la cursuri de formare în domeniul filmului documentar și care au realizat ulterior patru filme documentare orientate spre subiecte din propria comunitate. Documentarul de scurtmetraj a participat la Festivalul de Film de la Cannes, în cadrul secţiunii Short Film Corner. Filmul este o încercare a Elenei de a descoperi ce influenţă a avut Fabrica (Întreprinderea de Rulmenţi Bârlad) asupra familiei ei.

 

Songs for a Museum

Cântece pentru un muzeu (Songs For a Museum), un film de Eliza Zdru. Papu Gherase, papu Giogi, papu Coli şi papu Miciu – patru bătrâni din Cogealac, un sat îndepărtat din sud-estul României – care cântă muzică polifonică conform unei tradiţii ancestrale a comunităţii lor, pleacă în turneu pentru a susţine concerte şi a-şi promova primul şi singurul lor disc, meditând la un trecut mai fericit, la prezentul descurajator şi sfârşitul iminent. Bătrâneţea şi sănătatea şubredă nu sunt cele mai mari probleme în această ultimă călătorie, căci bătrânii par a duce cu ei rezerve nelimitate de umor; cea mai mare problemă, în schimb, este faptul că bătrânii nu îşi mai aduc aminte atât de bine cântecele învăţate cu zeci de ani în urmă de la părinţii şi bunicii lor. O problemă şi mai mare este faptul că nu există niciun tânăr care să vrea să preia aceste cântece de la ei. Un road movie prin timp şi spaţiu care, pe măsură ce urmăreşte bătrânii în drumul lor spre concerte, se întoarce în timp prin intermediul poveştilor prin care aceştia îşi rememorează trecutul şi îl compară cu un prezent foarte diferit, în lumina dispariţiei finale a tradiţiei lor muzicale şi a propriei lor memorii trecătoare.

 

spoon

Povestea lingurii (A spoon’s tale), un film de Adrian-Nicolae Furtună. Filmul prezintă unul dintre cele mai vechi meşteşuguri ale etniei rome pe care astăzi îl mai practică doar cei mai bătrâni membrii ai comunităţii: cioplirea lemnului. De asemenea, documentarul evocă vremurile în care „pământul se ara cu două degete” şi romii nu înfruntau realităţile sociale de astăzi, povestind despre identitatea rudarilor care cred că sunt urmaşii dacilor şi nu le place să fie consideraţi de ceilalţi drept romi.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger