“În mod surprinzător, în pofida tuturor semnalelor trase de societatea civilă, pe lista manualelor aprobate de minister continuă să se afle o serie întreagă de lucrări ce promovează intoleranța religioasă și care agresează psihic copiii prin repetarea obsesivă a temelor despre ‘păcat’, ‘iad’ şi ‘diavoli’, inducându-li-se acestora ideea că nerespectarea cu stricteţe a ‘poruncilor’ îi condamnă la ‘osânda veşnică'”.
Asta susține Asociația Secular Umanistă din România (ASUR) într-un comunicat publicat pe site-ul propriu. Mai jos, publicăm integral poziția ASUR, care oferă și câteva exemple în susținerea ei. În anexa [1] găsiți și Catalogul manualelor şcolare valabile în anul scolar 2012 – 2013, publicat de Ministerul Educației:
Gândiți-vă cum se simte un copil de 7 – 8 ani atunci când i se spune că dacă se duce duminica la film va arde pe vecie în iad. Gândiți-vă ce se întâmplă atunci când profesorii de religie îi învață la școală că seceta, inundațiile sau cutremurele se petrec din cauza ‘continuării săvârșirii păcatelor’. Gândiți-vă la iresponsabilitatea celor care le induc copiilor ideea că pentru a se vindeca de o boală trebuie ‘să cheme preoții Bisericii’ și să se ungă cu ‘ulei sfințit’. Rămâi stupefiat că toate acestea se pot petrece în secolul XXI, cu aprobarea și sprijinul Ministerului Educației! (Toma Pătraşcu, vicepreşedinte ASUR)
Plângerea și scrâșnirea dinților“ [2], “Drepții se răcoresc, păcătoșii ard […] chinuiți de îngerii răi“ [3], “Adam și Eva au pierdut prietenia cu Dumnezeu. Fiecare om se naște cu păcatul strămoșesc“ [4] sunt doar câteva din frazele pe care trebuie să le învețe copiii, începând chiar de la clasa pregătitoare.
Redăm în continuare câteva exemple spicuite din manualele de religie aprobate de minister:
Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; Cornelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu; Ed. Sf. Mina, 2008, pag. 12
Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; PS Varsanufie Prahoveanul episcop vicar (coordonator), L. Teodorescu, I. Martin, A. Chirilă; Ed. Aramis Print, 2006, pag. 12
Religie, cultul ortodox, cls. a III-a; Nicolae Vladu; Ed. Corint, 2008, pag. 9
Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; Cornelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu; Ed. Sf. Mina, 2008, pag. 9
Îndoctrinarea religioasă devine și mai periculoasă atunci când manualele de la alte materii, Istoria sau Biologia de exemplu, se transformă într-un fel de manuale de religie deghizate.
Pentru edificare, redăm câteva pagini din manualul de Istorie, cls. a V-a, de Valentin Băluţoiu și Constantin Vlad, aparut la Editura All Educational, în care, la tot pasul se întâlnesc citate din Biblie și interpretări în cheie religioasă:
În consecință, Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) solicită Ministerului Educației să retragă de urgență autorizarea acestor manuale și să ia toate măsurile care se impun pentru a preveni îndoctrinarea religioasă a elevilor.
Să nu uităm: În România sunt 18.300 de biserici; doar 4.700 de şcoli generale stau la dispoziţia copiilor!
[1] http://www.edu.ro/index.php/articles/17659
[2] Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; PS Varsanufie Prahoveanul episcop vicar (coordonator), L. Teodorescu, I. Martin, A. Chirilă; Ed. Aramis Print, 2006
[3] Religie, cultul ortodox, cls. a IV-a; Cornelia Muha, Maria Orzetic, Elena Mocanu; Ed. Sf. Mina, 2008
[4] Religie, cultul romano-catolic, cls. I; Paul Budău, Maricel-Irinel Mititelu, Anca Daniela Ciobanu; Ed. Didactica si Pedagogica, 2010
12 comentarii
Căpitane Planet, îți apreciez articolele. Tema religiei și a credinței însă, îmi pare rău să constat, te depășește. Am citit doar introducerea și am constatat un viciu de logică. Unde spune că arzi în iad dacă mergi la film Duminica? Chestionarele pe care le prezinți, pun întrebarea altfel. Dacă copilașii de 7-8 ani, de a căror grijă te preocupi, nu învață în fiecare zi sau iau și câte o notă mică, înseamnă că nu vor absolvi școala? Subțire argumentația ta și aș vrea să o pun doar pe seama… grabei. 🙂
Razvan,
Daca tu vezi in asta o argumentare subtire, tu insati trebuie sa ai o minte foarte subtire, mai ales prin faptul ca se vede ca intentionat cauti asa zise defecte, numai pentru ca esti impotriva acestei miscari.
Articolul prezinta o problema ingrijoratoare pentru ziua de astazi. Mi se pare bine redactat si foarte clar exprimat.
Stimate Razvan Chitu,
Multumim pentru observatie, insa la randul nostru avem o observatie: Dupa cum observati atat in titlul, cat si in sapoul materialului, textul a fost realizat de catre Asociatia Secular Umanista. Puteti gasi sursa citata chiar in primul paragraf.
Cred sincer ca aceste persoane exagereaza rau cu asa-numita “indoctrinare”. E un manual de religie, ce vreti sa scrie in el? Cat despre cele de biologie/istorie, daca la concluzia asta au ajuns cercetatorii, care este problema? Manifestul acesta tinteste altceva, de fapt, intr-un mod usor mascat. Nu cred ca e indoctrinare faptul ca se mentioneaza despre anumite lucruri. Agresiune psihica, auzi tu:)) ca se mentioneaza despre iad si diavol si ca daca faci lucruri rele o sa fii pedepsit:)) hai sa analizam mai bine cateva din desenele de la tv..violenta si prostia promovate acolo sa fie considerate mai degraba agresiune psihica.
Cel mai rau lucru care li se poate intampla unor copii care invata dupa manualele astea? Sa ajunga preoti, probabil. In rest poate mai retin ca furtul, crimele, invidia, etc etc, sunt “rele” si intr-un caz fericit, evit sa faca asa ceva mai tarziu.
abia comunicatul asta ASUR aduce a inchizitie medievala.
un prof de religie poate sa-i spuna elevului ca daca se duce duminica la film o sa arda in iad numai intr-o singura imprejurare: daca acel prof este dement. dealtfel intreg comunicatul opereaza cu prezumtia de dementa fata de profii de religie, care, pasa-mi-te, ameninta elevii cu fel de fel de nazbatii gen “plangerea si scrasnirea dintilor” (btw – o metafora biblica exprimand regretul pe care-l are omul necredincios dupa despartirea sufletului de trup).
tema pacatului si tema raului nu sunt teme “teroriste”, ci puncte de la care trebuie sa plece reflectia omului asupra sensului vietii sale si asupra comportamentului sau. daca asemenea teme sunt socotite “teroriste”, inseamna ca gandirea insasi e terorista. ceea ce suna intr-adevar inchizitoriu!
ps. in manualul de istorie apare – vai! – o lectie despre crestinism. dar, cum poate fi scos crestinismul din istorie, dupa ce a impartit istoria insasi in doua ere: dinainte de Hristos si dupa Hristos?
Subscriu si eu parerilor pro religie. Pana la urma ce e mai rau: copilul sa nu stie de iad si rai si sa faca cele mai mari dracii, ori sa stie de iad si rai si sa actioneze cu bagare de seama? Religia micsoreaza sansele de a avea o societate lipsita de etica.
Pe de alta parte, Einstein zicea: daca omul zilelor noastre face fapte bune pentru ca este recompensat sau ca ii e frica de o pedeapsa, atunci suntem o adunatura demna de mila.
Pana la urma trebuie sa te eliberezi de prejudecati dar trebuie sa nu sari din lac in put ci, mai degraba sa intelegi de ce ai anumite porniri spre pacat. Am zis ce-am avut de zis!
“porniri spre pacat”… oamenii nu inceteaza sa ma uimeasca; suntem infiniti in facultati intelectuale, dar ne rezumam la “pacat”. Bravo!
P.S in locul tau as incerca sa aflu in primul rand care e diferenta dintre conceptele de “etica” si “morala”
Profesorul de religie de la liceu ne-a spus că iadul și raiul sunt 2 stări ale sufletului, că iadul e un fel de întristare veșnică, și că nu poate un suflet să ardă(sufletul nu are piele etc).
Cred că sunt destui copii care nu cred în povestea asta cu cazanele pline de smoală și alte basme, eu cel puțin eram aproape sigură că după moarte sufletul se reîncarnează ca să poată să își răscumpere păcatele.Chiar dacă e mai mult o teorie păgână, mi se părea mai logică.
Anda…asa este…nu exista cazane de smoala…Iadul nu este altceva decat apasarea sentimentului de lipsa a iubirii lui Dumnezeu, dupa cum spun si sfintii parinti. Nicaieri in Sfanta Scriptura, manuale de religie, etc nu gasesti ca dupa moarte omul arde la propriu, ci in sens figurat. Faza cu cazanele sunt doar o expresie, intru-cat atat poate omul intelege ce este iadul. Nici in rai nu sunt norisori, pasarele, etc…ci un sentiment de bucurie enorma pe care il resimte sufletul.
Cei de la ASUR pleaca de la presupunerea ca nu exista D-zeu. Dar… daca exista? Ei numesc “indoctrinare religioasa”, materia de la scoala. Dar daca eu as numi “indoctrinare atee” ideile lor despre lume si viata pe care vor sa le impuna? Din punctul meu de vedere cele doua perspective sunt predate la scoala. La biologie ti se serveste evolutionismul iar la religie creationismul. Daca vrem sa fim fair-play atunci trebuie sa lasi copilul sa ia contact cu ambele perspective;el va decide ce perspectiva va alege. Exact cum spunea cineva mai sus; la TV se inoculeaza violenta la greu si ASUR nu se sinchiseste, dar vai cat de agresati psihic si emotional sunt copii la scoala unde sunt invatati frica de D-zeu. Acum crestinismul a devenit inamicul public numarul unu si nicidecum secularizarea impreuna cu valul de imoralitate care ne inunda societatea.
Pingback: Scrisoare deschisă către Ministerul Educației: Manualele de religie cultivă intoleranța și ignoranța | TOTB.ro - Think Outside the Box
Pingback: Religia în școli: Părinți îngrijorați versus profesori de religie indignați | TOTB.ro - Think Outside the Box