Asociația Ateliere Fără Frontiere a finalizat cel de-al șaptelea șantier de solidaritate

0

În perioada 24 iunie – 08 iulie 2013, Ateliere Fără Frontiere în parteneriat cu asociația Ateliers Sans Frontieres din Franța, au realizat un șantier de solidaritate și dezvoltare locală, în Municipiul Câmpina, județul Prahova. Acțiunea s-a desfaşurat la Complexul de Servicii Comunitare «Sf. Filofteia», centru destinat copiilor cu dizabilități din comunitate și totodată adăpost permanent pentru copiii aflați în situații dificile din județ.

Copiii la noul spatiu de joaca - Campina

Obiectivele propuse de cele două asociații pentru răspunderea nevoilor din proiect, au fost de reasfaltare a curții, crearea unui spațiu de joacă adaptat copiilor, susţinerea de activități de educație «verde», interculturale și ludice.

Proiectul a fost de amploare internațională și a avut la bază responsabilitatea și implicarea civică a 33 de voluntari proveniți din comunitatea gazdă proiectului – Câmpina 10 persoane, asociația Ateliere Fără Frontiere 8 persoane, asociația Ateliers Sans Frontieres – Franța 9 persoane și 6 tineri din cadrul programelor Complexului de Servicii Comunitare, beneficiari direcţi.

Această inițiativă a fost una integrată de dezvoltare durabilă, o oportunitate de implicare atât pentru comunitate, cât și pentru companiile responsabile care iși desfașoară activitatea în teritoriu, dar și a instituțiilor publice, creând punți de comunicare print-un parteneriat complex public-privat. Aceste proiecte valorizeaza implicarea civica activa, dar și sensibilizarea și responsabilizarea opiniei publice în ceea ce privește lupta împotriva marginalizarii și excluziunii. De asemenea șantierele de solidaritate îi ajuta pe voluntari – majoritatea persoane in mare dificultate – nu numai să conștientizeze utilitatea, finalitatea și sensul implicării lor, ci sa-și construiasca stima de sine, valorile și dorința de a re/deveni actori ai propriilor vieți, a declarat Patrick Ouriaghli, Directorul Executiv al Ateliere Fără Frontiere.

În intervalul  2007 – 2010, asociația Ateliere Fără Frontiere a realizat, 6 astfel de “șantiere” în județele Sibiu, Zalău, Dolj, Călărași, Arad, Constanța, în urma cărora au rezultat: peste 9000 de beneficiari, 300 de voluntari, 6 terenuri de sport realizate și echipate, 5 săli de informatică dotate, 5 spatii de joaca pentru copii…

Acest proiect a venit în întâmpinarea nevoilor beneficiarilor complexului, incluzând aici copiii ocrotiți în centrul de plasament și copiii care sunt înscriși în programul de recuperare al centrului de zi. Curtea complexului a fost tranformată prin acțiunile de reasfaltare și reamenajare a spațiului de joacă fiind acum un spațiu adecvat la nevoile beneficiarilor și devenind un loc care reflectă cu adevărat spiritul copilăriei. Voluntarilor din Franța și București li s-au alăturat un grup de voluntari din Câmpina și împreună ne-au demonstrat o motivație deosebită în a aduce bucurie copiilor. Alături de aceștia au participat și un grup de copii instituționalizați care au contribuit activ în proiect, câștigând astfel o experiență de viață valoroasă în urma interacțiunii cu voluntarii. Susținerea partenerilor, publici și privati pentru acest proiect arată deschiderea și disponibilitatea acestora pentru a rezolva problemele comunității, a adăugat Monica Dobre, Șef Complex de Servicii Comunitare «Sf. Filofteia».

Ateliere Fară Frontiere este o asociatie română non-profit de insertie a cărei misiune este integrarea socio-profesională a persoanelor în mare dificultate, lupta împotriva risipei și poluării prin reconditionarea și reciclarea echipamentelor IT uzate, reutilizarea deseurilor publicitare prin confectionarea de sacose si obiecte promotionale, solidaritatea prin donatii de echipamente IT pentru proiecte educationale și organizarea de șantiere de solidaritate.

Ateliers Sans Frontieres (ASF) este o asociație de integrare prin activitate economică creată în 2003, care găzduiește un numãr de șaizeci de persoane vulnerabile pentru a le ajuta să-şi construiască proiectul lor de viață, să-și recâștige demnitatea lor și să le aducă la o situație personală şi profesionalã stabilã. Persoanele acompaniate au o serie vulnerabilitãţi (fãrã loc de muncã, fără locuință, probleme de sănătate, handicap, analfabetism, adicţii, etc.). ASF le oferă un loc de muncă, formare profesionalã și o acompaniere individualizatã.

Complexul de Servicii Comunitare „Sf. Filofteia” din Campina, este o structurã publicã, fãrã personalitate juridicã, în cadrul Direcţiei de Asistenţã Socialã şi Protecţia Copilului Prahova, înfiinţatã in 2004, având 5 componente: Centrul de Zi (de recuperare) pentru copilul cu dizabilități, Centrul de Resusrse și Asistență Socială, Centrul rezidențial de tip familial – Brebu, Centrul de Plasament Serviciul de consiliere și sprijin pentru integrare/reintegrare familială a copiilor cu dizabilități aflați în dificultate.

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger