De la începutul anului viitor, în statul New York, SUA, va fi ilegală aruncarea calculatoarelor şi a altor electronice la gunoi. Măsura face parte din planul autorităţilor americane de a lupta cu deşeurile electronice (e-waste), scrie site-ul TreeHugger.
Aruncarea la gunoi a calculatoarelor, telefoanelor mobile, tabletelor sau a altor electronice creează o mare problemă pentru mediu. Menţinerea unor spaţii de depozitare a acestui tip de deşeuri scoate din folosinţă mai productivă terenuri întinse (care ar fi productive şi dacă nu s-ar cultiva nimic pe ele, ci ar susţine ecosisteme, oricât de mici sau modeste). Deşeurile electronice eliberează, totodată, toxine în mediul înconjurător, dăunând animalelor, plantelor şi oamenilor. Multe dintre metalele şi materialele folosite la electronice au valoare, iar reciclarea lor poate reduce impactul industriei extractive asupra mediului. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care problema deşeurilor electronice trebuie tratată cu maximă seriozitate.
În anul 2012, SUA au generat mai multe deşeuri electronice decât oricare altă ţară a lumii. Statul New York încearcă, în acest context, să acţioneze la scară largă pentru reducerea numărului de electronice care ajung la gunoi şi pentru îmbunătăţirea ratei de reciclare. Noua interdicţie care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2015 va descuraja aruncarea diverselor gadget-uri din viaţa americanilor la coşul de gunoi. Locuitorii statului New York vor avea la dispoziţie mai multe opţiuni de reciclare. Retaileri precum Staples sau Best Buy vor avea containere speciale pentru colectarea electronicelor, la fel ca şi alte organizaţii – Goodwill, Salvation Army şi Gowanus E-Waste Warehouse.
De asemenea, se vor organiza sesiuni de colectare de-a lungul şi de-a latul statului american. Mai mulţi producători vor avea programe de recuperare a electronicelor, iar marile clădiri rezidenţiale din oraşul New York se pot înscrie în programe de ridicare gratuită a electronicelor. Totodată, electronice care încă funcţionează, dar pe care proprietarii nu şi le mai doresc, pot fi vândute ori donate prin intermediul NYC Stuff Exchange. Interdicţia se referă la televizoare, dispozitive de rulare video, calculatoare, tablete, console de jocuri video şi alte componente ataşate calculatoarelor, dar şi la telefoane mobile şi alte gadget-uri din categoria electronice. Legea statului New York deja interzicea aruncarea bateriilor la gunoi şi cerea serviciilor de telefonie mobilă să colecteze telefoanele pentru a fi reciclate. Lista completă a dispozitivelor la care legea face referire poate fi consultată aici.
Sursa şi foto: TreeHugger
Puteţi citi şi:
Reciclarea deşeurilor în România: Când organizaţiile fac treaba autorităţilor
Suedia reciclează 99% din gunoi
Casa din deşeuri: când gunoiul devine material de construcţie