Artistul indian care ar putea făuri cea mai mare sculptură din lume

0

New York Times scrie că Ram V. Sutar (89 de ani) ar putea fi cel mai prolific sculptor de monumente din istorie şi că acum speră să fie selectat pentru unul dintre cele mai mari proiecte artistice de până acum. Artistul indian a creat deja peste 200 de sculpturi diferite, majoritateade dimensiuni mari, şi este principalul competitor în obţinerea unei finanţări pentru cea mai mare statuie din lume. O statuie a lui Sardar Patel, unul dintre liderii mişcării de independenţă din India, care a jucat un rol important în unificarea statelor indiene, supranumită “Statuia Unităţii.”

 

Foto: ramsutar.com

 

În luna iulie, guvernul indian a alocat 33 de milioane de dolari pentru acest monument, care ar urma să aibă 180 de metri înălţime şi să necesite peste 2.500 de tone de bronz. Statuia Unităţii ar urma să fie plasată în vestul statului Gujarat, unde premierul Indiei, Narendra Modi, s-a născut, a crescut şi a devenit un politician influent. Modi îşi doreşte de multă vreme acest proiect, iar victoria partidului său la alegerile din mai l-a adus cu un pas mai aproape de îndeplinirea visului său. Selectarea artistului pentru proiect ar urma să fie făcută în câteva săptămâni, Ram V. Sutar având şanse mari de câştig.

Productivitatea sculptorului indian a scăzut în ultima vreme, scrie publicaţia americană. Acum trei ani, Sutar a angajat 250 de muncitori care turnau cinci tone de bronz în fiecare zi, şapte zile pe săptămână. Forţa sa de muncă s-a redus de atunci la 35 de oameni, iar artistul a început să-şi ia adesea duminici libere, dar cu toate acestea, puţini artişti din lume se pot ridica încă la productivitatea sa. Politicienii se bat de multă vreme între ei să-l finanţeze pe prolificul sculptor indian şi pentru a împinge în faţă, prin munca lui Ram V. Sutar, eroi şi poveşti naţionale, consolidându-şi astfel propriul statut.

Unul dintre motivele din spatele dimensiunii uriaşe a statuii lui Sardar Patel este preamărirea unui lider al mişcării de independenţă care nu este asociat îndeaproape cu familia dinastică Nehru-Gandhi, care conduce în continuare Partidul Congresul Naţional Indian, principalul rival al formaţiunii politice din care face parte Modi, Partidul Bharatiya Janata. În ciuda succesului său extraordinar în mijlocul acestor bătălii politice, Sutar şi-a exprimat regretul, într-un interviu, că propunerile sale mai moderniste, mai abstrace, nu au primit niciodată finanţare. Asta în timp ce criticii de artă fac mişto de dimensiunea fotografică a operelor sale finanţate, sculptate în stilul realismului socialist.

Citiţi restul poveştii pe New York Times.

 

Puteţi accesa şi:

Cum îşi imaginează viitorul un arhitect din Coreea de Nord

Monumentul-manea. Despre moartea recentă a cetăţii de la Mihăileşti

FOTO Sculpturi clasice, îmbrăcate în haine de hipsteri

Cântec la daltă şi ciocan. Balada cioplitorului în piatră


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger