Operatorii dronelor de tip Predator își numesc victimele bug splats, o sintagmă care n-are un echivalent la fel de simplu în română dar care ar însemna pete lăsate de insecte strivite. Un grup de artiști încearcă să umanizeze această perspectivă.
Sintagma bug splats exprimă perfect lipsa de sensibilitate a operatorilor de drone. Din fața ecranului, de la mii de kilometri distanță de locurile bombardate, victimele se văd ca niște puncte mișcătoare.
Artistul JR împreună cu alți artiști din grupul său Inside Out au instalat în Khyber Pukhtoonkhwa, una dintre regiunile pakistaneze intens bombardate de drone, portretul uriaș al unui copil. Acesta și-a pierdut ambii părinți și doi frați mai mici într-unul dintre atacuri.
Instalația are două scopuri – primul e conștientizarea de către publicul larg a numărului de victime lăsate în urmă de drone (în regiunea menționată au murit 3500, dintre care 200 erau copii). Celălalt e un mesaj adresat direct operatorilor de drone; cînd vor scana prin satelit zona respectivă, vor vedea chipul copilului, nu doar un peisaj abstract cu puncte mișcătoare.
Localnicii au fost foarte cooperativi în această operațiune, dronele fiind de cîțiva ani coșmarul lor permanent.
Citiți și: