Arta dezastrelor naturale

0

Până nu demult, arta care trata impactul uman asupra mediului a fost în mare parte fatalistă. În ultima vreme, însă, ne anunță The Guardian, au început să apară abordări mai pertinente, pe măsură ce societatea a devenit tot mai conștientă de neputința sa în fața dezastrelor naturale. Unii specialiști sunt de părere că arta poate reprezenta un instrument vital în descifrarea și înțelegerea unor catastrofe trecute, iar un exemplu vine din partea artiștilor eco mexicani HeHe, care au recreat dezastrul platformei Deepwater Horizon din Golful Mexicului.

 

 

O platformă petrolieră în miniatură, cu coș de ardere și luminițe de semnalizare verzi, și un remorcher care se leagănă în spatele ei pe apa întunecată. Când o persoană înaintează prin apă și aprinde un artificiu, instalația sâsâie și pârâie, apoi explodează. Valuri de smog inundă atmosfera, luminițele verzi pâlpâie înainte să se stingă complet, iar liniștea este spartă de un ordin mecanic: „Abandonați nava”, pe fundalul isteric al unui sunet de alarmă. Așa se înfățișează mai nou arta dezastrelor naturale, închipuită de artistul mexican Jesus Green Lido.

Din aceeși categorie de artiști face parte și Tania Kovats, ale cărei sculpturi plămădesc întinderi de pământ și eroziunea lor. Studiul cutremurelor i-au ghidat pașii spre falia geologică San Andreas din California și au ajutat-o să recreeze plăci tectonice din ceară. Simon Stevens, purtător de cuvânt al fondului de caritate Invisible Dust, care a finanțat grupul artistic HeHe, spune pentru publicația britanică că societatea s-a deprins cu dezastrele naturale datorită constantei acoperiri media și crede că arta este vitală în înțelegerea unor catastrofe trecute.

Un alt exemplu este datat în 2003, când HeHe a pus pe picioare proiectul Nuage Vert, inspirat de experiența artiștilor într-un incinerator de deșeuri pe bază de de cărbune din Paris. Au scrutat norul de emisii poluante până când acesta a început să se îndrepte în direcția lor, moment în care l-au vopsit în verde. Localnicii puteau să-i urmărească astfel traiectoria pe cer și să observe impactul său asupra mediului. Următorul pas l-ar putea reprezenta interpretarea artistică a radiațiilor emise de uzina nucleară din Fukushima.

Foto: HeHe

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger