Arta declanşează aceeaşi plăcere ca atunci când ne îndrăgostim

0

Contemplarea unei picturi de Constable, Botticelli sau Turner îţi poate da aceeaşi plăcere ca atunci când eşti îndrăgostit, arată un studiu citat de Telegraph.

Aceeaşi parte a creierului care este activată atunci când te îndrăgosteşti este stimulată şi când admiri o lucrare de artă. Arta declanşează creşterea chimicalei din creier responsabilă pentru plăcere, dopamina, în cortexul orbitofrontal, ducând la o senzaţie intensă de plăcere.

Dopamina şi cortexul orbitofrontal sunt implicate în dorinţă şi afecţiune şi declanşează sentimente plăcute în creier. Este un efect puternic asociat, adesea, cu dragostea şi consumul de droguri.

Profesorul Semir Zeki, neurobiolog la University College London, a scanat creierul voluntarilor în timp ce aceştia priveau 28 de imagini. Printre acestea se numără Naşterea lui Venus de Sandro Botticelli, Bain a La Grenouillere de Claude Monet şi Catedrala Salisbury de Constable.

Cercetătorul a observat că fluxul de sânge creşte în zone ale creierului asociate cu dragostea. “Am descoperit că atunci când ne uităm la lucruri pe care le considerăm frumoase activitatea în centrii plăcerii din creier creste”, spune acesta.

Cercetări anterioare au arată că arta poate reduce gradul de suferinţă din spitale şi ajută la grăbirea recuperării.

Foto: Flickr / ahisgett

Cititi si:

Cum explica neurologii succesul lui Shakespeare

Ce le face mai fericite pe femie: biserica sau shoppingul?

Barbatii sufera din dragoste mai mult decat femeile

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger