Aromele pentru țigări electronice, asociate bolilor pulmonare

0

După ce, în urmă cu câteva luni, Public Health England anunța că țigările electronice sunt cu circa 95% mai sigure pentru sănătate decât țigările convenționale, un nou studiu de la Harvard atrage atenția asupra pericolelor asociate substanțelor chimice folosite pentru fabricarea lichidului folosit la țigările electronice. Toate aceste substanțe, care parfumează rezervele de lichid, pot provoca boli pulmonare grave, arată cercetarea.

Cei de la Harvard T.H. Chan School of Public Health au testat 51 de produse aromate folosite pentru alimentarea țigărilor electronice, urmărind substanțele chimice asociate cu probleme respiratorii în rândul muncitorilor de la fabricile unde aceste substanțe sunt produse. Dintre aceste substanțe, cum ar fi acetoina, 2,3-pendanediona, diacetilul este asociat cu așa-numita boală a ”plămânilor-popcorn.” Aceasta din urmă îi afectează pe muncitorii care inhalează vapori de unt artificial, în fabricile de popcorn pentru microunde.

Cercetătorii au testat rezervele de lichid și au descoperit că cele trei substanțe chimice menționate mai sus se regăsesc în 47 dintre cele 51 de produse testate. ”Una din cele trei substanțe s-au regăsit în 92% dintre țigările electronice analizate, iar aceste substanțe ne interesează ca urmare a legăturii dintre inhalarea lor și boli pulmonare grave, ireversibile, de care au suferit muncitorii din fabricile de popcorn în urmă cu un deceniu,” arată Joseph Allen, coordonatorul studiului.

Diacetilul a fost descoperit în 75% dintre mostrele de lichid pentru țigări electronice, iar în 39% dintre cazuri, concentrația acestuia era mai mare decât limita admisă. Dintre lichidele aromate care conțin această substanță, fac parte aromele de vată de zahăr, tutti frutti, brioșe, pepene roșu, punch albastru și ”sânge de extraterestru”. În lume, există în acest moment peste 70.000 de sortimente de lichid aromat pentru țigări electronice.

Sursa: CBS


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger