Preşedintele Ciadului a decis să trimită forţe armate pe urmele braconierilor de elefanţi, după ce, în 24 iulie, au fost descoperite urmele unui nou masacru care a ucis zeci de elefanţi în sud-vestul ţării. Anunţul a fost făcut de Stephanie Vergniault, preşedintele organizaţiei SOS Elephants.
Potrivit acesteia, preşedintele Idriss Deby Itno al Ciadului a dat ordin ca soldaţi, elicoptere şi maşini de patrulă să se deplaseze în regiunea Mayo Lemie – Chari Baguiri, pentru ca braconierii să fie depistaţi şi prinşi. De asemenea, el a ordonat ca toate punctele de ieşire din ţară să fie verificate minuţios, atât pentru a depista braconierii, cât şi pentru a identifica transportul ilegal de fildeş provenit de la elefanţii ucişi. Masacrul elefanţilor din Ciad a avut loc chiar în perioada în care preşedintele ţării se afla în Congo, la a 11-a întâlnire de nivel înalt a şefilor de state din CEMAC (Central African Economic and Monetary Community).
Autorităţile statului au cerut, de asemenea, şi sprijinul populaţiei pentru a prinde braconierii. Eforturile de până acum ale forţelor de ordine şi ale ONG-urilor nu au dat rezultate, din cel puţin două motive: braconierii se ascund adânc în păduri şi primesc sprijin din partea unor sindicate locale bine organizate, care se folosesc de maşini fără numere de înmatriculare şi cu geamuri fumurii pentru a aproviziona braconierii cu arme şi mâncare. „Drept urmare, braconierii nu trebuie să vină în sate pentru a cumpăra cele necesare, aşa că sunt şi mai dificil de găsit. Şi, deşi mulţi localnici ştiu despre acţiuni şi traficul ilegal de fildeş, sunt atât de înspăimântaţi că îşi vor pierde viaţa dacă vorbesc, încât preferă să tacă din gură”, a declarat Stephanie Vergniault.
Conform datelor oferite de aceasta, 200 de soldaţi, două elicoptere şi 15 maşini de patrulare au fost trimise în regiunea unde a avut loc masacrul; totodată, echipe de investigatori au ajuns în parcul naţional Zakouma, pentru a strânge cât mai multe informaţii care să le dezvăluie dacă există vreo legătură între braconierii care operează acolo şi cei care ucid în regiunea Mayo Lemie – Chari Baguirmi. Reprezentanţii ONG-urilor văd cu optimism implicarea preşedintelui Ciadului în operaţiuni, considerând că, astfel, eforturile vor fi mult mai mari şi şansele ca braconierii să fie prinşi cresc. SOS Elephants cere plasarea unei brigăzi mobile de protecţie a vieţii sălbatice în regiune şi instalarea unui cordon de securitate.
Sursa: Mongabay News
Foto: Bushwarriors.org