Armata americană blochează coşmarurile soldaţilor cu vise controlate

0

O pereche de ochelari 3D prin care se văd feţele oamenilor de încredere, alături de care un veteran de război luptă împotriva întunericului învăluit în groază. Aceasta este unealta cu care armata americană vrea să-şi ajute soldaţii traumatizaţi să ţină piept coşmarurilor posttraumatice, în cadrul experimentului “Power Dreaming”, destinat făuririi de vise liniştitoare pe cale digitală.

52% dintre veteranii de război din SUA care suferă de stres posttraumatic reclamă coşmaruri periodice, iar armata americană speră ca “visele terapeutice”, care pot fi urmărite pe laptopuri sau cu ochelari 3D pentru a le întări percutanţa neurologică, să contracareze impactul lor.

Proiectul, care va fi lansat anul viitor, face parte din ceea ce a fost numită biofeedback therapy, prin care soldatul traumatizat este alimentat în timp real cu informaţii privind nivelul său de stres fizic; dacă reuşeşte să-şi domolească ritmul cardiac şi nivelul de anxietate, primeşte recompense vizuale.

Problema cu metodele curente de biofeedback este că mulţi dintre pacienţi nu reuşesc să-şi inducă scenarii vizuale care să-i relaxeze, aşa că scopul noului experiment este să-i ajute pe soldaţi să-şi construiască scene pe care să le deruleze de unii singuri. Programul de computer cu ajutorul căruia soldaţii îşi făuresc lumi imaginare şi avataruri va fi bazat pe tehnologia folosită de Second Life. El le va permite utilizatorilor să creeze scene de vis care să dezvolte stări fizio-emoţionale capabile să contracareze stresul instalat în semn de răspuns la amintirile traumatizante.

Pe scurt, speranţa este ca soldatul să înveţe să activeze scenarii de vis parasimpatice (care încetinesc bătăile inimii) folosind ochelari 3D atunci când sunt năpădiţi de coşmaruri.

Sursa: Wired

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger