Aricii din Marea Britanie, număraţi şi studiaţi cu ajutor public

0

Fundaţii britanice care se ocupă de strângeri de fonduri pentru studierea şi conservarea vieţii sălbatice apelează la cetăţenii Marii Britanii pentru a realiza un studiu amplu despre cum şi dacă aricii sunt influenţaţi de schimbările climatice.

 

Dr. Pat Morris, expert în arici, a realizat, acum 40 de ani, un studiu care arăta că diferenţele de temperatură din perioada de hibernare afectează aricii. Acum, deşi aflat la pensie, el vrea să afle, cu sprijinul a două fundaţii (British Hedgehog Preservation Society şi People’s Trust for Endangered Species), dacă procesul de încălzire din aceşti 40 de ani a schimbat lucrurile şi în ce mod. Necesitatea studiului a pornit şi de la faptul că numărul aricilor a scăzut în ultimii 50 de ani destul de mult, în special din cauza schimbării destinaţiei terenurilor. Astfel, de la un număr estimat de 30 de milioane de arici în anii 1950, populaţia lor a scăzut la un milion şi jumătate în 1995, iar de atunci şi până acum cu siguranţă a coborât şi mai mult, se tem specialiştii.

Printre principalii factori care au dus la declinul populaţiei de arici se numără extinderea peisajului urban şi agricultura intensivă, dar este foarte posibil ca şi schimările climatice să fi jucat un rol. În anii 1970, munca lui Morris a constat într-o încercare temerară de a cartografia populaţia de arici din Marea Britanie. Şi atunci, locuitori din diferite zone ale ţării au trimis observaţiile lor asupra locurilor unde au zărit arici. Astfel, comparând datele primite şi luând în calcul analizele sale, Morris a observat, la vremea respectivă, că aricii ieşeau din hibernare mai repede cu trei săptămâni în zona de sud decât cei din zona nordică. Dar, de atunci încoace, clima Marii Britanii s-a încălzit în ansamblu, astfel că un nou studiu se impune.

 

 

Şi dacă cercetarea va descoperi noi tipare de comportament în cazul aricilor, acest lucru nu este neapărat o veste rea pentru simpaticele animăluţe, mai susţine Morris. Totuşi, temperaturile ridicate pe perioada hibernării lor ar putea cauza probleme, la fel cum ar face-o şi perioadele prea reci. „Aricii ar prefera o temperatură chiar sub cea de îngheţ, pentru hibernare, asta ar fi ideal. O perioadă foarte lungă cu temperaturi scăzute înseamnă că rezervele de grăsime se epuizează mai repede, pentru a le ţine de cald; dar şi dacă temperaturile cresc, grăsimea se epuizează din cauza reacţiilor chimice, din cauza metabolismului”, explică Morris.

Fundaţiile menţionate mai sus solicită şi acum ajutorul oamenilor, care se pot alătura proiectului prin înscrierea online şi pot face observaţii asupra aricilor din februarie până în august, iar apoi le pot trimite pe acelaşi site. Odată procesate, informaţiile vor fi comparate cu cele din 1970. Ariciul a fost votat animalul favorit în Anglia şi Wales acum cinci ani, astfel că se fac eforturi mari, care mizează pe simpatia publicului, pentru a atrage atenţia asupra scăderii alarmante a numărului aricilor din Marea Britanie. Publicul mai poate lua parte la studiul impactului schimbărilor climatice asupra altor specii prin iniţiativa Nature’s Calendar.

 

Sursa şi foto 1: BBC

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger