Arhitectura cu obiecte reciclate

7

Publicatia Huffington Post a realizat o galerie foto cu cele mai impresionante constructii inaltate din materiale reciclate, care variaza de la sticle si cutii de bere pana la conteinere folosite pentru transportul marfurilor pe mare.

(articol preluat de pe Huffington Post)

Magic Gardens – Philadelphia

Foto: Flickr/sashafatcat

Artistul Isaiah Zagar, pasionat de arta mozaicului, a inceput constructia complexului Magic Gardens in 1994, folosind in mare parte obiecte gasite pe strada sau donate de membrii comunitatii din Philadelphia. Sticle reciclate stau aliniate pe peretii ce imprejmuiesc o gradina impanata cu roti de bicicleta provenite de la un magazin local, cu placi de faianta faurite de mana lui Zagar sau cu oglinzi distorsionate. Labirintul de mozaicuri este presarat si cu versuri, dintre care unul spune: “Am construit acest sanctuar pentru a fi populat cu ideile si fanteziile mele”.

Beer Can House – Houston

Foto: Flickr/amanderson2

John Milkovisch s-a apucatin 1968 sa-si transforme locuinta din Houston, Texas, in ceea ce a devenit cunoscuta sub numele de “Beer Can House” (“Casa din doze de bere”), fara intentia de a crea o opera de arta – cauta un hobby cu care sa-si omoare timpul. Milkovisch a incrustat placi de marmura, pietre si bucati de metal in betonul si lemnul rosu din care era cladita resedinta sa, apoi le-a ornat cu capace de doze de bere folosite – se estimeaza ca 50.000 de capace de cutii de bere stau aliniate si atarnate de peretii gospodariei localnicului din Houston. Capacele care atarna scot clinchete cand bate vantul si reduc din facturile la curent electric.

Capela din sticle – Carolina de Nord

Foto: Flickr/rhonogle

Capela din sticle “Minnie Evans” din Airlie Gardens este situata in Wilmington, Carolina de Nord. A fost construita in 2004 de artista locala Virginia Wright-Frierson, cu ajutorul voluntarilor si al scolarilor din zona, care a imbinat sticle reciclate colorate ce reflecta lumina, ciment si sarma folosita pentru intarcatul gainilor.

Hotelul din butoaie de vin – Olanda

Camerele hotelului olandez “De Vrouwe van Stavoren” sunt construite din 15.000 de butoaie de vin reciclate.

Beer Bottle House – Argentina

Desi poate nu are cel mai atragator look, aceasta constructie impresioneaza prin dimensiunile sale. Fauritorul ei, argentinianul Tito Ingenieri, nu a gasit alta posibilitate de a-si construi o casa, asa ca a inceput sa stranga peturi de bere din tot orasul Quilmes. Comunitatea l-a ajutat si ea in demersul sau, asa ca pe parcursul a 19 ani a reusit sa stranga 6 milioane de sticle din plastic.

Complexul studentesc din conteinere

Keetwonen este un complex cu camere studentesti din Amsterdam. Dotat cu 1.000 de unitati, este cel mai mare complex din lume construit din conteinere folosite pentru transportul marfurilor pe mare. Acestea sunt indeajuns de spatioase pentru a putea fi transformate in mini locuinte si echipate cu baie, bucatarie, dormitor si camera de studiu separate, dar si ferestre mari.

Foto main: Flickr/Kevin Burkett

Tags:7 comentarii

 1. Articolul asta de ce nu are autor?
  Oricum: remarcabila este si “Gradina de o Noapte”, din Copenhaga (sper ca mai exista, a fost construita putin inainte de a fi declarata Copenhaga “capitala culturala a Europei” – sunt ceva anishori de atunci 😉 ). Aceea NU doar ca era construita preponderent din materiale reciclate – dar era si un fel de “laborator pe viu” referitor la “economia de energie”, “gradinarit ecologic” samd… 😉
  Daca s-ar putea incarca poze pe site, as pune vreo 2 – 3 😉

  • E vorba de functionalitate si nu de material. Are aceasi forma si indeplineste acelasi rol. Prin sticla din platic se refera la Pet-urile din plastic. Ursuletii tai se supara din orice?

 2. waw! Au si altii manelistii lor! Trebuie sa fii masochist sa iti faci casa din gunoaie. Iar de urate… i-ar invidia si tiganii din Sibiu sau chiar cei din Ivesti.

 3. Pingback: Design cu obiecte reciclate « Peisagista

 4. de ce sa faci groapa de gunoi mai mare cand poti sa faci cu cap ceva folositor?
  un obiect aruncat pe jos fara folosinta si neluat in seama de ceilalti face parte din gunoi.
  acelasi obiect gandit intr-o constructie ornamentala capata o anumita valoare.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger