Arheologii cercetează cel mai vechi ”computer” din lume

0

În urmă cu o sută de ani, pe o insulă din Grecia a fost descoperit ”cel mai vechi computer” din lume, așa-numitul mecanism Antikythera folosit în secolul doi înainte de Hristos, pentru a monitoriza ciclurile sistemului solar. Cercetătorii vor începe analizele acestui dispozitiv la un secol după descoperirea lui, încercând să-i descifreze modul de funcționare.

 

Antikythera este insula din Marea Egee, unde s-a descoperit la începutul secolului trecut un mecanism (foto, reconstrucție din bronz) despre care se crede că era folosit pentru calcularea eclipselor și a ciclurilor lunii. Tehnologia folosită la acea vreme este comparabilă cu ceasurile astronomice care au apărut cu 1600 de ani mai târziu. ”Computerul” a fost găsit în epava unui vas despre care se presupune că se îndrepta spre Roma.

Echipa de arheologi care va studia acest obiect are în vedere și redeschiderea sitului arheologic subacvatic, în căutarea altor artefacte similare, dat fiind că această zonă se află pe foste rute comerciale care legau Grecia de alte nuclee importante ale vremii.
Sursa: PhysOrg


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger