Arheologii ar fi descoperit rămășițele navei lui Cristofor Columb

0

La mai bine de cinci secole de la naufragiul din Caraibe al navei amiral cârmuite de Cristofor Columb, Santa Maria, arheologii americani cred că au descoperit rămășițele vasului în largul coastei nordice a statului Haiti, pe fundul mării, scrie The Independent. Este vorba de una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale lumii, care pare să fie confirmată de toate datele geografice, topografice și arheologice. Până acum, echipa condusă de unul dintre cei mai mari arheologi ai Statelor Unite, Barry Clifford, a realizat lucrări non-invazive la locul descoperirii, măsurâns și fotografiind, urmând o excavare arheologică amănunțită.

 

Foto: Cristofor Columb pe Santa Maria, în 1492

 

Identificarea rămășițelor navei Santa Maria a fost posibilă grație unor descoperiri separate realizate în 2003 de alți arheologi, care au sugerat că fortul lui Columb s-ar fi aflat relativ aproape de locul naufragiului. Folosind aceste informații și jurnalul lui Columb, Clifford a calculat unde s-ar putea afla rămășițele navei amiral. Echipa sa a depistat și fotografiat epava acum zece ani, însă nu i-a stabilit identitatea la acea vreme.

Reexaminarea fotografiilor din 2003, combinate cu date din scufundări de recunoaștere recente, întreprinse de echipa lui Clifford luna aceasta, i-au îndemnat pe arheologi să creadă că rămășițele depistate acum 10 ani sunt cele ale navei amiral. Până acum, dovezile sunt substanțiale: poziționarea e corectă după jurnal lui Cristofor Columb, care a descris poziția epavei în raport cu fortul său. Totodată, locul descoperirii se potrivește perfect cu topografia asociată naufragiului în relatările istorice, iar curenții locali se potrivesc cu ceea ce se știa din punct de vedere istoric despre cum s-a deplasat nava după scufundare.

Aflați mai multe detalii pe The Independent.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger