Argentina versus Monsanto, în războiul chimicalelor din agricultură

2

“Chimicalele Monsanto otrăvesc argentinienii, dar compania dă vina pe victime pentru folosire necorespunzătoare a produselor”. Un material realizat de Michael Warren şi Natacha Pisarenko pentru Associated Press relevă faptul că fertilizatorii şi pesticidele Monsanto otrăvesc în mai multe feluri locuitorii din Argentina, dar răspunsul oficial al companiei este că problemele ar fi cauzate de proasta folosire a produselor.

 

 

„Muncitorul în agricultură Fabian Tomasi nu a avut nicio pregătire în folosirea pesticidelor, iar slujba lui era să umple rezervoarele aparatelor de zbor care împrăştiau chimicale peste recolte, cât de repede posibil; acum, la 47 de ani, omul este un schelet ambulant, atât de slab încât abia poate înghiţi sau merge la baie de unul singur. (…) Copiii învăţătoarei Andrea Druetta, din provincia Santa Fe (unde se cultivă soia şi unde pulverizarea chimicalelor agricole este interzisă pe o rază de 500 de metri faţă de zonele locuite), au fost prinşi de un „duş” de chimicale când făceau baie în piscina lor, din spatele casei, deoarece soia este cultivată la 30 de metri de casa lor. (…) Sofia Gatica şi-a pierdut copilul nou-născut în urma unor complicaţii la rinichi şi a deschis un proces care a devenit primul caz din Argentina de obţinere a unei condamnări ca urmare a împrăştierii ilegale de chimicale agricole. Verdictul, însă, nu i-a ajutat cu nimic pe cei 5.300 de locuitori din Ituzaingo Annex, regiune unde un studiu guvernamental a descoperit că nivelul de contaminare cu chimicale din sol şi apa potabilă era extrem de ridicat şi că 80% din copiii monitorizaţi din zonă aveau urme de pesticide în sânge”, arată materialul Associated Press, pe care îl puteţi citi integral aici.

Biotehnologia americană a transformat Argentina în al treilea mare producător mondial de soia, dar chimicalele care impulsionează această uriaşă producţie nu sunt limitate doar la câmpurile cu soia, porumb sau bumbac. Associated Press a documentat zeci de cazuri din toată Argentina în care aceste „otrăvuri” agricole sunt folosite în moduri neanticipate de regulile ştiinţei din spatele apariţiei lor sau în mod clar interzise de legi în vigoare. Pulverizarea chimicalelor ajunge peste şcoli şi gospodării sau surse de apă; muncitorii din agricultură nu folosesc echipament de protecţie când prepară soluţiile; sătenii ţin apă în containere destinate pesticidelor, containere care ar fi trebuit distruse după utilizare, nu lăsate spre a fi reutilizate. În prezent, medicii avertizează că această folosire necontrolată a pesticidelor ar putea fi cauza creşterii problemelor de sănătate la nivelul statului argentinian.

În urma materialului publicat de Associated Press, compania Monsanto a răspuns, declarând că produsele sale sunt sigure şi a cerut controlarea modalităţilor de folosire a chimicalelor cu destinaţie agricolă. „Dacă pesticidele sunt folosite necorespunzător în Argentina, atunci este în interesul tuturor, al publicului, al guvernului, al fermierilor şi al nostru, ca această practică să înceteze”, se arată în comunicatul oficial al companiei. Răspunsul este similar celui folosit de companiile producătoare de arme, ţigări sau junk food: când sunt puse faţă în faţă cu problemele create de produsele lor, dau vina pe victime pentru folosire necorespunzătoare a produselor sau pentru consum intens, dar, în acelaşi timp, cheltuie milioane de dolari pe un marketing agresiv, care să vândă tot mai multe din produsele lor.

Adevărul este, notează publicaţia TreeHugger, că trecerea la agricultura de tip monocultură, cu seminţe modificate genetic, a adus metodele nesustenabile folosite acum în acest domeniu: monocultura rupe ciclul natural al circuitului nutrienţilor în sol, astfel încât se impune folosirea fertilizatorilor artificiali; dar, pe măsură ce apar seminţe modificate astfel încât să fie mai rezistente şi pesticide care să combată buruienile, şi buruienile se adaptează şi, astfel, Monsanto vine cu o substanţă şi mai puternică, şi mai toxică, pentru a ucide buruienile care au reuşit să se adapteze. “Acest experiment este extrem de periculos, a fost aşa de peste 50 de ani şi arată că este nevoie să revenim la agricultura sustenabilă, care lucrează cu natura, nu împotriva ei; rezultatele acestei lupte contra naturii sunt dezastruoase atât pentru mediu, cât şi pentru sănătatea umană”.

 

Sursa şi foto: TreeHugger, Associated Press


2 comentarii

  1. E, totusi bizar: de când träim “jaful” chimistilor care, cicä, ar avea “prea milti bani” – deci “prea multä putere” -, träim din ce în ce mai multä vreme! …DA, NOI, UMANII!!!!!!!!!!!!!!!

    Le zic tuturor comentatorilor “à la mords-moi le noeud” cä ar fi bine sä se uite oleacä prin Istorie, degeneratii naibii!

    [Remarcând cä “to’ar’sii” au ratat GRAV propaganda pentru “sistemul estic”, pe când “burjuii occidentali” au reusit-o… CU SPUME – eventual de sampanie (cäci simbol de afaceri reusite)…

    …Deci, azi, toti viteii si vitelele umani/umane au ajuns sä “pascä” dräciile inventate de “revolutionarii de duminicä”, oameni – eventual super-diplomati! – care habar nu ar avea sä träiascä trei zile în mijlocul Naturii, servindu-se de mijloace de supravietuire… NATURALE!!!]

  2. Este inacceptabil ca unele popoare ale lumii să fie transformate în sclavi asupra cărora se fac experimente menite a le suprima. Sunt latinii indezirabili, oare? Pentru că și noi, românii, am fost supuși unor experimente draconice, în ultimii ani, prin implemetarea programului de alimentație INITIUM, prin enorme tăieri de venituri etc. Spumem NU acestor abuzuri!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger