Arestat pentru glume cu Mandela

4

Marea Britanie s-a mîndrit întotdeauna cu respectul pentru libertatea de exprimare, pînă în 1986, cînd și conservatorii cei mai rigizi și progresiștii cei mai ignoranți s-au văzut uniți prin Section 5 a Public Order Act: aceasta interzice orice formă de ofensă.

 

 

Neil Phillips a fost arestat și reținut timp de o zi iar computerul i-a fost cercetat pentru cîteva glume despre Mandela pe Internet.

Bărbatul de 44 de ani, mic proprietar al unui chioșc cu sendvișuri, a fost reținut după ce a scris pe net, în zilele în care Mandela era pe moarte: Computerului meu îi ia atît de mult timp să-și dea shut down încît am hotărît să-l numesc Nelson Mandela.

Un angajat guvernamental a sunat la poliție, motivînd că s-a simțit ofensat și le-a cerut să-l aresteze pe Phillips.

În 1986, libertatea de exprimare a fost drastic restrînsă prin Public Order Act, care făcea o crimă din: orice text, semn sau orice altă reprezentare vizuală amenințătoare, abuzivă sau insultătoare pentru o altă persoană.

Aceasta împuternicea pe oricine să ceară investigarea oricui – ceea ce s-a și întîmplat repetat de-a lungul anilor.

Din februarie 2014 va intra în vigoare, după multe lupte, o modificare a acestei legi; insultele vor fi pedepsite numai dacă victima lor va fi clar identificată. E un pas înainte (înapoi, de fapt) spre libertatea de exprimare dar unul insuficient, spun criticii, pentru că dacă, de exemplu, un cetățean ar vrea să-l insulte pe primul-ministru în cei mai duri termeni?


4 comentarii

  1. O gluma foarte proasta nu mai este, cred, o gluma…. Asa ca personal, nu mi se pare nepotrivita “interpelarea” mult-prea-glumetului. Sint zone sensibile si momente in care o asa-zisa gluma poate insemna “manipulare”, “intimidare”, “instigare” etc. etc…
    Nelson Mandela pe moarte …nu era, pentru familia sa – si pentru foarte foarte multi alti oameni – un subiect de facut glume publice… 🙁

  2. Sa inteleg ca nimic nu mai e ok ( altfel decat “ok” nu stiu cum sa zic. Poate “bine”, poate “corect politic”, poate “moral” ) sa zici despre nimic. Adica un om a trait 85 de ani( nu e iesit din comun ) si cineva a facut o gluma despre longevitatea vietii lui. Nu e nimic mai mult, nu coteaza ca e alb sau negru, femeie sau barbat, crestin sau musulman. Desi unele glume pot fi un pic ofensatoare, trebuie sa putem sa le acceptam. “Zonele sensibile” de care ati mentionat nu isi au locul aici. Intr-adevar, unui fanatic religios nu te apuci sa-i injuri Dumnezeul pt. e o zona sensibila. Dar daca esti femeie si te ofenseaza o gluma despre conceptia generala a femeilor ai o problema. La fel daca esti moldovean, oltean, ardelean, bucurestean, tigan, evreu, ultra-nationalist etc. Sunt prejudecati dar nu sunt periculoase. Priveste viata mai detasat. E doar o gluma nu prea reusita si atat. Nu e nimic care nu se poate spune public.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger