"Arborele Anului în România". Teiul lui Ady

1

Competiţia Arborele Anului şi-a desemnat cei 12 finalişti ai ediţiei a II-a, pe care, începând cu 10 septembrie, îi puteţi vota online timp de 50 de zile. Astăzi continuăm cu poveştile finaliştilor, prezentându-vă un tei pucios.

Într-un loc marcat de trecut şi prezent, în centrul satului Sâncraiu, pe malul râului Călata, se înalţă un tei numit de localnici “teiul lui Ady”. Localitatea este renumită şi pentru  activitatea agroturistică bine dezvoltată – anual, mii de turişti vizitează satul, oprindu-se şi sub acest tei, deoarece Monumentul Ady Endre, ridicat în anul 1994, le arată importanţa locului şi a arborelui.

De acest tei se leagă o poveste devenită legendară în rândul localnicilor. Personajul principal al povestirii este marele poet maghiar Ady Endre, care a avut rude pe linie maternă în Sâncraiu, în familiile Viski şi Kiszely. Grădina în care se găseşte teiul era proprietatea familiei Kiszely, nobili respectaţi şi de localnici. A fost plantat la sfârşitul secolului al XIX-lea, când, datorită activităţii d-lui Czucza János, directorul şcolii, au fost plantaţi zeci de copaci în localitate.

Într-un proces-verbal al adunării presbiteriale din Biserica Reformată Sâncraiu, scris în data de 7 aprilie 1896, este amintit că directorul a plantat 23 de copaci în diferite puncte ale satului. Czucza, fiind bun prieten cu Kiszely Kálmán, putea să planteze şi în grădina lui un tei.  Grădina are o aşezare deosebită, deoarece în apropierea ei curg apele râului Călata, iar priveliştea văzută de aici se compune din clădirile specifice zonei, înconjurate de coline verzi. Pe unul dintre aceste dâmburi se înalţă  vechea biserică a satului, construită în secolul al XIII-lea. Nu este de mirare că locul a fost preferat şi de Ady.

 

CARACTERISTICILE ARBORELUI

Oraş: sat Sâncraiu

Judeţ: Cluj

Specia: Tilia cordata – Tei pucios

Vârsta: 115 ani

Circumferinţa măsurată la (înăltimea de) 1,3 m de la pământ: 285 cm

Înălţimea: 20 m

Poetul a vizitat satul pentru oară la 6 iunie 1914, în compania lui Boncza Berta, viitoarea soţie din Ciucea, venind în vizită la rude. Aşezat sub teiul din curtea familiei Kiszely, a fost inspirat de priveliştea descrisă mai sus şi de imaginea plină de culoare a sâncrăienilor care veneau de la biserică îmbrăcaţi în costume populare. Sub această inspiraţie a scris poezia “Pe malul Călatei”, operă mult recitată de localnici. În timpul Primului Război Mondial, poetul a vizitat de mai multe ori satul, căutându-şi liniştea. Bătrânii povestesc că l-au văzut aşezat sub tei.

După război, copacul şi-a luat rămas bun de la proprietari, a cunoscut declinul nobilimii din Sâncraiu. Teiul lui Ady a supravieţuit şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. În epoca comunistă, noul proprietar al grădinii, statul, a construit în imediata sa vecinătate o clădire folosită în scopuri comunitare. Amintirea poetului se păstrează şi azi. Principalul moment al evenimentelor culturale din sat îl reprezintă vizitarea Monumentului Ady, ridicat la umbra teiului.

 

Text de Asociaţia Agroturistică Sâncraiu

Competiţia Arborele Anului este derulată în România de către Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc şi promovată de Europa FM, programul fiind cofinanţat de Czech Environmental Partnership Foundation, de Ministerul Mediului din Cehia, de Fondul de Mediu din Cehia şi de SC Apemin Tuşnad SA. Aici îi puteţi vota pe cei 12 finalişti.

 

Puteţi citi şi:

“Arborele Anului în România”. Bătrânul Carpaţilor

“Arborele Anului în România”. Sequoia, arborele-mamut

Arborele Anului în România, ediţia a II-a, şi-a desemnat finaliştiiUn comentariu

  1. Pingback: “Arborele Anului în România”. Fago-molidul ce stă în calea asfaltului | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger