"Arborele Anului în România". Stejarul din Posmuş

2

Competiţia Arborele Anului şi-a desemnat cei 12 finalişti ai ediţiei a II-a, pe care, începând cu 10 septembrie, îi puteţi vota online timp de 50 de zile. Astăzi continuăm cu poveştile finaliştilor, prezentându-vă un stejar de 605 ani din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Stejarul din Posmuş ne aminteşte de vremurile când castelul Teleki din localitate era înconjurat de pădure. Anul 1406, înscris pe tăbliţa aflată pe trunchiul stejarului, a fost documentat de familia contelui Teleki, care a biruit castelul şi împrejurimile la mijlocul secolului al XVII-lea. Posmuş a fost dobândit de contele széki Teleki Mihály, cancelarul Transivaniei (1634 – 1690), şi a rămas în proprietatea familiei până în anul 1948, când a fost naţionalizat. În anii 1920 stejarul a fost lovit de fulger de două ori, dar ultimul proprietar, contele Teleki Ernő, pe rând al 10-lea din şirul moşierilor Teleki din localitate, a reuşit să stingă focul şi să salveze stejarul.

Conacul Teleki din Posmuş a fost imortalizat de-a lungul anilor de mai mulţi artişti. Pe pictura tempera datată din sec. XIX stejarul este bine vizibil. Apare şi în desenele stranii ale lui Teleki Ernő, desene pe care le-a făcut în anii de deportare la canalul Dunăre – Marea Neagră şi la Măcin, unde a avut 3 ani şi jumătate domiciliu forţat (1952-1955). Astăzi, desenele fac parte din colecţia art brut a Galeriei Naţionale de Artă din Budapesta. Copacul – dacă ar putea vorbi – ne-ar povesti despre istoria furtunoasă a Ardealului, despre saşi şi români, foşti locuitori al Posmuşului, şi despre viaţa unei familii nobile maghiare care a luat parte secole de-a rândul la făurirea istoriei Ardealului. Viaţa contelui Teleki Ernő a fost prezentată în filmul documentar “Dansul demonilor”, pe canalul de televiziune “DUNA TELEVÍZIÓ”, în aprilie 2011.

CARACTERISTICILE ARBORELUI

Strada: 173

Oraş: Posmuş

Judeţ: Bistriţa-Năsăud

Specia: Stejar de baltă (Quercus palustris)

Vârsta: 605 ani

Circumferinţa: 710 cm

Înăţime: 25 m

 

Text de Daniella Ludvig

Competiţia Arborele Anului este derulată în România de către Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc şi promovată de Europa FM, programul fiind cofinanţat de Czech Environmental Partnership Foundation, de Ministerul Mediului din Cehia, de Fondul de Mediu din Cehia şi de SC Apemin Tuşnad SA. Aici îi puteţi vota pe cei 12 finalişti.

 

Puteţi citi şi:

“Arborele Anului în România”. Castanul Unirii

“Arborele Anului în România”. Stejarul de jumătate de mileniu

“Arborele Anului în România”. Copacul lui Jules Verne

“Arborele Anului în România”. Fago-molidul ce stă în calea asfaltului

“Arborele Anului în România”. Teiul lui Ady

“Arborele Anului în România”. Bătrânul Carpaţilor

“Arborele Anului în România”. Sequoia, arborele-mamut

Arborele Anului în România, ediţia a II-a, şi-a desemnat finaliştii

 


2 comentarii

  1. Pingback: “Arborele Anului în România”. Stejarii legendari din Tăietura | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: “Arborele Anului în România”. Platanul de pe Strada Pomiculturii | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger