"Arborele Anului în România". Stejarii legendari din Tăietura

1

Competiţia Arborele Anului şi-a desemnat cei 12 finalişti ai ediţiei a II-a, pe care, începând cu 10 septembrie, îi puteţi vota online timp de 50 de zile. Astăzi continuăm cu poveştile finaliştilor, prezentându-vă nişte stejari multiseculari din judeţul Harghita.

Dacă minunaţii stejari multiseculari de pe lângă biserica celor două sate gemene Tăietura şi Dobeni ar putea povesti, ne-ar spune, printre altele, că numele satului Tăietura are legătură cu defrişarea pădurilor. Legenda spune că pe vremuri, pe teritoriile defrişate din pădurea ce acoperea aceste meleaguri, s-au aşezat călugări, iar aceştia, în onoarea celor 12 apostoli, au sădit 12 stejari. Biserica a fost construită între anii 1843-1851, înaintea ei, aici, pe teritoriul actual al bisericii şi al parohiei, funcţionând un lăcaş al călugărilor de ordin trinitar. Erau călugări salvatori de prizonieri. Acest ordin era cunoscut pentru faptul că în vremurile invaziilor otomane răscumpărau secuii căzuţi prizonieri sau chiar mergeau în schimbul lor în detenţie. Stejarii uriaşi ce se găsesc lângă actuala biserică sunt martori tăcuţi ai acelor vremuri.

Din spusele localnicilor reiese că stejarii au apărat biserica în timpul războaielor. Unul dintre ei a căzut pradă unui obuz, salvând biserica de această lovitură, iar doi dintre ei au fost tăiaţi in timpul comunismului pentru că au fost atinşi de molimă şi au început să putrezească. Astfel, în zilele noastre, din cei 12 stejari veterani au mai rămas numai nouă arbori falnici care şi în prezent apără biserica în vremuri furtunoase cu trunchiurile lor impunătoare, stârnind uimirea şi admiraţia tuturor.

CARACTERISTICILE ARBORELUI

Strada: Principală

Oraş: Tăietura

Judeţ: Harghita

Specia: Quercus robur

Vârsta: 400 de ani

Circumferinţa: 5,1 m

Înăţimea: 20 m

 

Text de Asociaţia Harom Hegy, localitatea Dobeni

Competiţia Arborele Anului este derulată în România de către Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc şi promovată de Europa FM, programul fiind cofinanţat de Czech Environmental Partnership Foundation, de Ministerul Mediului din Cehia, de Fondul de Mediu din Cehia şi de SC Apemin Tuşnad SA. Aici îi puteţi vota pe cei 12 finalişti.

 

Puteţi citi şi:

“Arborele Anului în România”. Stejarul din Posmuş

“Arborele Anului în România”. Castanul Unirii

“Arborele Anului în România”. Stejarul de jumătate de mileniu

“Arborele Anului în România”. Copacul lui Jules Verne

“Arborele Anului în România”. Fago-molidul ce stă în calea asfaltului

“Arborele Anului în România”. Teiul lui Ady

“Arborele Anului în România”. Bătrânul Carpaţilor

“Arborele Anului în România”. Sequoia, arborele-mamut

Arborele Anului în România, ediţia a II-a, şi-a desemnat finaliştii


Tags:



Un comentariu

  1. Pingback: “Arborele Anului în România”. Platanul de pe Strada Pomiculturii | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger