"Arborele Anului în România". Fago-molidul ce stă în calea asfaltului

1

Competiţia Arborele Anului şi-a desemnat cei 12 finalişti ai ediţiei a II-a, pe care, începând cu 10 septembrie, îi puteţi vota online timp de 50 de zile. Astăzi continuăm cu poveştile finaliştilor, prezentându-vă un fag şi un molid concrescuţi din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei.

Arborele din munţii Retezat străjuieşte o poiană de pe valea ce porneşte din imediata vecinătate a pasului Jiu-Cerna către Retezatul Mic (Retezatul calcaros). Nu există un traseu turistic marcat aici. Ochii oamenilor nu prea au văzut aceste locuri, cu excepţia salvamontiştilor, a cercetătorilor, a ciobanilor şi a câtorva turişti amatori de aventură. Arborele îşi are rădăcinile din seminţele căzute de la arborii mai bătrâni de fag şi de molid din pădurea virgină ce înconjoară poiana. Se ştie că dintotdeauna fagul şi molidul au fost buni ”prieteni”. Ei au crescut bine unul la umbra celuilalt, însă foarte rar au fost descoperiţi crescând împreună atât de armonios. Fago-molidul din Retezat reprezintă exemplul perfect de prietenie dintre fag şi molid. Pădurea ce înconjoară arborele face parte din ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de climă temperată a Europei, unde sunt adăpostite animale sălbatice precum ursul, lupul, râsul, jderul de copac, pisica sălbatică, dar şi căpriorul, cerbul şi capra neagră.

Aici, pe mai bine de 100.000 de hectare nu există urme ale omului. Nu sunt drumuri asfaltate, conducte, aşezări omeneşti, tăieri rase de pădure sau specii exotice de plante şi de animale. Totul este natură în stare pură. Aici este inima vieţii sălbatice din Europa! Tot în împrejurimile arborelui pot fi observate, în diferite momente ale anului, mii de specii de plante cu flori şi de fluturi viu coloraţi. Fructele de pădure şi ciupercile sunt la ele acasă. Cântecul păsărilor rare care trăiesc aici sau care vizitează arborele completează această scenă a vieţii. Fago-molidul este situat în plin habitat al animalelor sălbatice ce nu cunosc omul, dar şi al animalelor care doar traversează zona. Arborele este situat exact la răscrucea dintre două coridoare de deplasare ale acestor animale (coridorul ce leagă Retezatul mare de munţii Vâlcan şi coridorul Jiu de Vest – Cerna).

 

CARACTERISTICILE ARBORELUI

Oraş: Cea mai apropiată aşezare: Câmpu lui Neag

Strada: Parcul Naţional Domogled – Valea Cernei

Judeţ: Gorj

Specia: Fago-molid – doi arbori concrescuţi: un fag (Fagus sylvatica) şi un molid (Picea abies)

Vârsta: 45

Circumferinţa: 3 m

Înălţime: 16 m


De aceea, împrejurimile fago-molidului reprezintă locul ideal de pândă şi de atac pentru animale de pradă precum lupul şi râsul, care ştiu că după o ploaie de vară căprioarele şi cerbii ies în această poiană să se usuce la soare. Liniştea şi armonia ce domnesc în acest loc rupt de restul lumii au devenit iminent şi brutal ameninţate de defrişare, betonare şi asfaltare. Pe 6 iulie 2011 s-a dat acordul de mediu pentru construcţia tronsonului 3 al drumului naţional 66A pe culoarul Cerna – Jiu de Vest. 17 hectare de pădure din apropierea fago-molidului urmează să fie defrişate. Zilele liniştite ale arborelui sunt numărate. Locul ar urma să devină în scurt timp un banal loc de picnic. Terenurile de lângă drum au devenit deja subiect de afaceri imobiliare. O dezvoltare haotică asemănătoare cu multe locuri din ţară ar urma să compromită unicitatea Retezatului dată de natura în stare pură. Recunoaşterea importanţei fago-molidului ca emblemă a pădurii ce îl înconjoară este esenţială pentru protejarea ultimului Peisaj Forestier Intact din zona de climă temperată a Europei.

 

Text de Gabriel Păun

Competiţia Arborele Anului este derulată în România de către Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc şi promovată de Europa FM, programul fiind cofinanţat de Czech Environmental Partnership Foundation, de Ministerul Mediului din Cehia, de Fondul de Mediu din Cehia şi de SC Apemin Tuşnad SA. Aici îi puteţi vota pe cei 12 finalişti.

 

Puteţi citi şi:

“Arborele Anului în România”. Teiul lui Ady

“Arborele Anului în România”. Bătrânul Carpaţilor

“Arborele Anului în România”. Sequoia, arborele-mamut

Arborele Anului în România, ediţia a II-a, şi-a desemnat finaliştii

 


Un comentariu

  1. Pingback: “Arborele Anului în România”. Copacul lui Jules Verne | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger