"Arborele Anului în România". Copacul lui Jules Verne

1

Competiţia Arborele Anului şi-a desemnat cei 12 finalişti ai ediţiei a II-a, pe care, începând cu 10 septembrie, îi puteţi vota online timp de 50 de zile. Astăzi continuăm cu poveştile finaliştilor, prezentându-vă un arbore ornamental din Aninoasa, judeţul Hunedoara.

Liriodendron Tulipifera, arbore ornamental purtător de lalele, este originar din America de Nord. Povestea tulipanului din Aninoasa, judeţul Hunedoara,  începe în anul 1880, când baronul Maderspach, moştenitor al unor vaste domenii în Valea Jiului, construieşte aici un castel înconjurat de o gradină deosebită, cu specii variate de plante. Anne Margarette Maderspach, soţia proprietarului, era cea care se îngrijea de grădină. În scurt timp, a reuşit să transforme suprafaţa într-un adevărat parc dendrologic, din care, astăzi, a rămas doar tulipanul. Sub îndrumarea ei atentă, grădinari aduşi din ţări îndepărtate făceau ca grădina castelului să rivalizeze cu renumite grădini din occident. În 1880, Anne Margarette a decis să completeze grădina castelului din Iscroni cu arborele special cu lalele, adus tocmai de la Paris. Tânăra vorbea mai multe limbi şi în acea perioadă coresponda cu amicul său de peste hotare, Jules Verne. Inspirat de locurile şi peisajele pitoreşti descrise de Anne Margarette în scrisorile sale, Jules Verne a scris in 1892 Castelul din Carpaţi (în franceză, Le Château des Carpathes).

Povestea continuă şi în zilele noastre. Copacul se află la marginea drumului naţional 66A şi poate fi identificat prin gardul care îl protejează şi panoul informativ. Tulipanul este unul dintre cei mai deosebiţi arbori, în ţara noastră existând doar câteva exemplare. Anul aceasta, în luna iunie, am avut ocazia să-l văd pentru prima dată înflorit, chiar dacă se ştie că aceşti arbori nu înfloresc în primii ani de cultură şi că  pot trece până la 15 ani înainte ca primele flori să apară pe ramuri, dar după aceea va continua să înflorească în mod constant circa 200 de ani.

 

CARACTERISTICILE ARBORELUI

Oraş: Aninoasa

Judeţ: Hunedoara

Specia arborelui: Liriodendron Tulipifera

Vârsta: aproximativ 131 de ani (adus în ţară în 1880)

Înălţimea arborelui: ~30m

 

Odată cu trecerea timpului, Tulipanul a rămas singur în falnica grădină de altădată. Iazul a secat, castelul a devenit ruină, plantele au murit… Tulipanul a înfruntat şi atacul omului, şi al gândacilor, şi al intemperiilor, dar şi al … unui autoturism intrat în el, acum câţiva ani, gata-gata să-l rupă! Deşi este declarat monument al naturii, Tulipanul nu este ocrotit la nivel central. Doar Consiliul Local Aninoasa i-a vindecat rănile, printr-o consolidare şi o împrejmuire cu gard, alături de care se află o plăcuţă cu explicaţii şi o bancă de lemn, unde, serile, câte o pereche îşi face declaraţii tinereşti, sub coroana secularului copac…

Interesant şi totodată trist este faptul că tulpina „bătrânului” prezintă o zonă putredă care cuprinde cam jumătate din diametrul bazei şi cu toate acestea el continuă să reziste peste ani şi are puterea de a oferi  lumii frumuseţea florilor galben-verzui, ce-i drept nu în fiecare an. De aceea, atunci când înfloreşte, este o adevărată bucurie pentru localnici. Astăzi, locuitorii din zonă îl numesc „bătrânul tulipan”, ”copacul lui Jules Verne” şi se mândresc cu el ori de câte ori au ocazia.

 

Text de Larisa Bedreag

Competiţia Arborele Anului este derulată în România de către Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc şi promovată de Europa FM, programul fiind cofinanţat de Czech Environmental Partnership Foundation, de Ministerul Mediului din Cehia, de Fondul de Mediu din Cehia şi de SC Apemin Tuşnad SA. Aici îi puteţi vota pe cei 12 finalişti.

 

Puteţi citi şi:

“Arborele Anului în România”. Fago-molidul ce stă în calea asfaltului

“Arborele Anului în România”. Teiul lui Ady

“Arborele Anului în România”. Bătrânul Carpaţilor

“Arborele Anului în România”. Sequoia, arborele-mamut

Arborele Anului în România, ediţia a II-a, şi-a desemnat finaliştii


 


Un comentariu

  1. Pingback: Arborele Anului în România este ulmul din Căpeni | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger