"Arborele Anului în România". Castanul Unirii

2

Competiţia Arborele Anului şi-a desemnat cei 12 finalişti ai ediţiei a II-a, pe care, începând cu 10 septembrie, îi puteţi vota online timp de 50 de zile. Astăzi continuăm cu poveştile finaliştilor, prezentându-vă un castan unionist din judeţul Iaşi.

La umbra acestui mare Castan s-a pus la cale Unirea Principatelor Române. Redescoperit în 2004 şi autentificat de d-nul profesor univiversitar Mandache Leocov, Castanul Unirii din Vişan, înscris în rândul monumentelor istorice şi naturale de mare importanţă, poate depune oricând mărturie despre eforturile unioniştilor ieşeni pentru transformarea visului în realitate. Astfel, duminică, 25 mai 1856, la 2 kilometri de Iaşi, între dealurile încărcate cu vii din cătunul Vişan, în curtea familiei generalului Chersin, comandantul regimentului militar din dealul Copoului, ginerele lui Petre Mavrogheni, s-au adunat toţi unioniştii ieşeni la sfat de taină, sub coroana impunătoare a castanului în floare, feriţi astfel de iscoadele stăpânirii.

Erau prezenţi: Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Costachi Negri, Dimitrie Ralet, Constantin Hurmuzachi, Petre Mavrogheni, părintele arhimandrit Neofit Scriban, Costachi Rolla, Emilian Florescu. După ce “generăleasa” Elena-Luiza a făcut oficiile de gazdă, Mihail Kogălniceanu, care a condus această întâlnire, a propus înfiinţarea “Asociaţiei de luptă pentru Unire”, comitet clandestin care să adune toate forţele necesare pentru a se face paşii necesari pentru Unirea Principatelor Române. Entuziasmul a pus stăpânire pe toţi.

Vasile Alecsandri a compus pe loc şi a recitat poezia “Jurământ”, care a devenit jurământul de credinţă al unioniştilor ieşeni: Sub acest măreţ castan/ Noi jurăm toţi în frăţie/ Ca de azi să nu mai fie/ Nici valah, nici moldovean!/ Să fie numai români,/ Într-un gând, într-o simţire/ Şi să ne dăm mâni cu mâni/ Pentru-a ţării fericire!

Bătrân de vreo două secole, „Castanul Unirii” de la Vişan îşi păstrează încă vigoarea prin seva pământului, devenind un reper al identităţii culturale locale.

 

CARACTERISTICILE ARBORELUI

Strada: Castanul Unirii – Vişan

Oraş: Barnova

Judeţ: Iaşi

Specia : Castan (Aesculus Hippocastanum)

Vârsta: 200

Circumferinţa: 1,5 metri

Înăţime: 20 metri

 

Text de Adina Dancianu

Competiţia Arborele Anului este derulată în România de către Fundaţia pentru Parteneriat din Miercurea Ciuc şi promovată de Europa FM, programul fiind cofinanţat de Czech Environmental Partnership Foundation, de Ministerul Mediului din Cehia, de Fondul de Mediu din Cehia şi de SC Apemin Tuşnad SA. Aici îi puteţi vota pe cei 12 finalişti.

 

Puteţi citi şi:

“Arborele Anului în România”. Stejarul de jumătate de mileniu

“Arborele Anului în România”. Copacul lui Jules Verne

“Arborele Anului în România”. Fago-molidul ce stă în calea asfaltului

“Arborele Anului în România”. Teiul lui Ady

“Arborele Anului în România”. Bătrânul Carpaţilor

“Arborele Anului în România”. Sequoia, arborele-mamut

Arborele Anului în România, ediţia a II-a, şi-a desemnat finaliştii
2 comentarii

  1. Pingback: “Arborele Anului în România”. Stejarul din Posmuş | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: “Arborele Anului în România”. Stejarii legendari din Tăietura | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger