Ar trebui să ne manipulăm genetic copiii dinainte de naştere?

0

Dezvoltarea tehnologiei şi ştiinţei ar putea oferi părinţilor, în curând, posibilitatea de a-şi modifica genetic copiii dinainte de naştere, pentru a-i scuti de boli sau de o moştenire genetică nedorită ori pentru a-i face mai inteligenţi, mai rezistenţi fizic sau a le oferi trăsături (fizice) care să îi facă mai plăcuţi şi mai dezirabili, ulterior, în societate.

 

 

Ce înseamnă acest lucru, de fapt? Înseamnă a-i oferi copilului tău un start mai bun în viaţă sau a-l transforma într-un subiect al modelării genetice care ar putea aduce, mai târziu, alte probleme, odată ce copilul se va dezvolta? Multe voci susţin că ingineria genetică prenatală ar trebui interzisă, dezbaterea fiind în plin avânt în SUA. Oamenii deja au modificat genetic animale şi culturi de plante, spune Sheldon Krimsky, filosof în cadrul Universităţii Tufts, care se declară pentru interzicerea amestecului genetic în cazul copiilor. El susţine că pot apărea consecinţe nedorite şi neluate în calcul, tocmai pentru că vorbim de un teritoriu pe care nu îl stăpânim, ci pe care abia începem să îl descoperim. Consecinţele manipulării genetice nu pot fi în totalitate cunoscute. „În cazul înălţimii unei persoane, spre exemplu, o trăsătură care se moşteneşte fără doar şi poate, oamenii de ştiinţă au descoperit cel puţin 50 de gene care sunt responsabile pentru doar 2-3% din variaţiile ce pot exista. Dacă vrei un copil înalt, ia-ţi un soţ sau o soţie înaltă”, a conchis Krimsky.

Cei care nu sunt de acord cu interzicerea manipulării genetice spun că, prin acest procedeu, părinţii au posibilitatea de a le oferi copiilor o viaţă mai sănătoasă şi chiar trăsături care s-ar fi pierdut pe linie genetică sau care nu existau în bagajul lor genetic. Lee Silver, profesor de biologie moleculară la Universitatea Princeton, spune că „mama natură este o metaforă. Şi este o metaforă proastă, pentru că, în realitate, moştenirea este o ruletă plină de rebuturi. Nu trebuie să mai fie aşa pe viitor”. În dezbaterea care a avut loc în SUA pe această temă, participanţii care susţin manipularea genetică au spus că, prin ingineria prenatală, anumite probleme de sănătate ce pot fi transmise de la mamă la copil ar fi scoase din ecuaţie, ferind copilul de o viaţă plină de complicaţii. Concluziile s-au îndreptat spre o cale de mijloc, care să permită manipularea genetică a copiilor în anumite cazuri, prin proceduri ce s-au dovedit a fi sigure şi eficiente. Oponenţii ideii spun, însă, că, în încercarea de a preveni apariţia unei boli moştenite genetic, putem crea o alta şi nici măcar nu vom şti. „Mai degrabă ne-am concentra pe importanţa enormă a influenţelor mediului asupra sănătăţii”, au conchis aceştia.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: Live Science

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger