Ar trebui să existe un termen pentru cei “aproape alcoolici”?

1

Există criterii clare după care o persoană poate stabili dacă e alcoolică sau nu. Toată lumea crede că știe ce este un alcoolic, însă există oameni care beau în exces și care nu se înscriu la criteriile alcoolismului, întrebându-se la un moment dat dacă au o problemă sau nu. Pornind de la asta, autorii cărții Almost Alcoholic, Joseph Nowinski și Robert Doyle, au venit cu conceptul de “aproape alcoolic”, destinat oamenilor care nu sunt alcoolici, dar care se înscriu într-o zonă gri a consumului de alcool problematic. Un termen aflat la granița dintre nealcoolic și alcoolic.

Termenul de “alcoolic” a fost folosit pentru prima oară în 1852, în volumul Scottish Temperance Review, scrie BBC News. De atunci, milioane de oameni care consumă alcool în exces au fost confruntați de prieteni și rude cu întrebarea “ești alcoolic/ă?” și milioane de oameni au răspuns negativ. Există multă stigmă îndreptată împotriva consumului în exces de alcool, iar oamenii sunt atât de îngroziți de asta, încât au în cap doar imagini cu indivizi care beau pe sub poduri sau cu alcooliști agresivi care nu pot ține de un job. Sunt însă foarte mulți oameni care nu se înscriu în aceste stereotipuri, dar care beau mai mult decât e “normal” și nu știu de unde să apuce asta. Oamenii au în minte imagini atât de clare despre ce înseamnă să fii alcoolic, încât se autoevaluează împotriva standardului și nu caută ajutor.

Există un tipar diferit pentru fiecare consumator de alcool, spune medicul Sarah Jarvis pentru publicația britanică, însă nu toți experții sunt de aceeași părere. Evitarea termenului de “alcoolism”, crede Moira Plant, profesoară specializată în domeniul alcoolului care predă la Univerisity of the West of England, îi poate face pe oameni să creadă că e OK să bea alcool atunci când nu e; soluția pe care o propune ea este corectarea stereotipurilor care îi împiedică pe unii consumatori de alcool să apeleze la ajutor, nu minimizarea situației cu care se confruntă indivizii, dintre care mulți se află deja în stadiul de negare. Joseph Nowinski și Robert Doyle, autorii cărții Almost Alcoholic, propun însă o soluție de mijloc, la granița dintre minimizarea și supraevaluarea consumului în exces de alcool: termenul de “aproape alcoolic”.

“Categoria aproape alcoolicilor este destul de cuprinzătoare. Cei care se încadrează în ea nu sunt toți alcoolici. Sunt bărbați și femei ale căror obiceiuri de consum variază de la a se califica cu greu ca aproape alcoolici la consum de alcool aflat la limita abuzului”, au scris cei doi în The Atlantic. “O viziune mai extinsă asupra comportamentelor de consum în termeni de spectru în detrimentul unor categorii distincte ar putea duce la supra diagnosticarea problemelor asociate [consumului de alcool]. Opusul poate funcționa: această shimbare de paradigmă le-ar permite oamenilor să-și recunoască problemele mai devreme și să caute soluții fără să fie catalogați ca alcoolici“. Citiți întregul material pe BBC News.

 

Puteți citi și:

Orașul Amsterdam îi plătește pe alcoolici în bani, tutun și bere ca să curețe străzile

Ce se întîmplă cînd amestecăm alcoolul cu Facebook

Alcoolul suspendă o activitate importantă a minții


Un comentariu

  1. Iar c*catul cu “political correctness”. A nu zice la țigan țigan, la negrotei negrotei și la asiatic galben, că doar indienii nu sunt asiatici iar chinezii-s bleu. Când “bei de rupi masa”, de la 3-4 pahare de tărie de peste 20* în sus, când alții pică pe podea sub greutatea anduranței tale mahmurelnice, când zilnic nu lipsește “udătura”, sticla de 5l de bere-ți e prietenă la cataramă-n fiecare seară, la dimineața bei “de-ntrăritură” iar la prând te clatini, când râgâiala perpetuu-ți pute a borhot și vezi lumea-n forme de sticle spirtoase…ești BEȚIV! Ca ciordeala țiganului pe post de “indeletnicire etnică”. Punct!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger