Ar trebui lăsați bărbații să aibă copii după ce mor?

0

Tratamentele de fertilizare in vitro le-au permis multor oameni care nu ar fi putut concepe un copil în urmă cu o generație să aducă pe lume o nouă viață. Acum, unii susțin că ele ar trebui să-i includă și pe bărbații decedați. Revista Time trece în revistă trei cazuri din trei țări diferite în care văduvele folosesc sperma soților defuncți pentru a da viață.

În prezent, unii soldați pe care îi paște o misiune periculoasă aleg să-și înghețe sămânța pentru ca soțiile lor să poată avea un copil dacă ei mor, metodă la care apelează totodată și unii pacienți diagnosticați cu cancer – acesta a fost cazul unui bărbat din California, care și-a înghețat sperma înainte de a începe tratamentul împotriva cancerului. Acum, soția sa urmează să nască în trei luni, deși el a murit cu mult înainte ca ea să rămână însărcinată. Și asta pentru că o lege californiană permite o asemenea practică în condițiile în care fetusul se află în pântec la doi ani de la moartea donatorului, care trebuie să-și dea acordul. Mai departe. În Australia, anul trecut, o femeie și soțul ei erau pe punctul de a semna actele pentru începerea unui tratament de fertilizare in vitro, când bărbatul a murit într-un accident de muncă. Luna trecută, văduva australiană a obținut din partea unui judecător permisiunea de a folosi sperma răposatului ei soț în cadrul unui tratament de fertilizare in vitro, beneficiind de sprijinul socrilor și al cumnaților.

Să vedem însă un caz și mai neobișnuit. În Israel, tot anul trecut, un tânăr de 27 de ani a murit după două săptămâni petrecute în comă. Chiar dacă bărbatul nu era însurat și nici nu se afla într-o relație amoroasă înainte de a muri, părinții săi i-au prelevat sperma și așteaptă acum decizia procurorului general al țării pentru a vedea dacă pot începe sau nu un tratament de fertilizare in vitro pentru un nepot, cu ajutorul unei mame surogat. „Dacă avem dreptul de a dona organele fiului nostru, de ce nu am avea dreptul de a-i folosi sperma pentru a aduce pe lume un copil?”, îi citează ziarul israelian Haaretz. În 2003, Israelul, care încurajează tratamentele de fertilitate la nivel național, a trasat un cod privind reproducerea postumă ce le permite soților sau partenerilor să folosească sămânța unui bărbat mort doar dacă acesta nu și-a exprimat dezacordul. Acest din urmă caz a fost catalogat de către unii drept o problemă etică și morală spinoasă, din moment ce copilul ar putea spune că mama și tatăl lui n-au știut niciodată de existența lui.

Sunteți de acord cu astfel de practici?

Foto: Flickr/gniliep

Citiți și:

Copiii cu trei părinți naturali sunt în ciocul berzei

Cît de implicaţi să fie părinţii în creşterea copiilor: mamele tigru şi mamele bune

10 metode de a alege sexul copilului

Alăptatul, hrană și legătură unică între mamă și copil. Se poate înlocui?

Cuplurile își pot face teste ADN înainte de a hotărî să aibă copii

Un sfert dintre femeile americane au copii de la mai mulţi bărbaţi


Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger