Ar trebui ca țigările să fie ilegale?

7

Un republican din Oregon, SUA, a propus un proiect de lege prin care țigările să devină ilegale. Mitch Greenlick ar vrea ca nicotina să fie o substanță controlată, iar posesia a mai mult de 0,1 miligrame de nicotină să fie ilegală, iar pedeapsa aferentă de un an de închisoare sau o amendă de 6.250 de dolari. Excepție ar face cazurile celor care au prescripție medicală pentru această substanță.

Propunerea republicanului vine pe fondul unor probleme de sănătate alarmante în rândul americanilor, cauzate de fumat: anual, 450.000 de americani mor prematur de boli determinate de fumat.

Pe de altă parte, bioeticienii și specialiștii în medicină spun că o astfel de măsură ar fi extrem de greu, dacă nu imposibil de implementat. ”Lucrând în domeniul sănătății publice, cred că ar fi o mare realizare. Din punct de vedere politic însă, cred că ar fi extrem de greu ca o astfel de măsură să fie adoptată,” arată pentru LiveScience Bradley Flansbaum, medic newyorchez.

Chiar dacă în 2009, Food and Drug Administration a interzis comercializarea țigărilor cu arome apetisante, cum ar fi ciocolata sau cireșele, pe motivul că încurajează o practică extrem de dăunătoare, interzicerea țigărilor normale ar fi o misiune extrem de complicată. Presiunile marilor companii producătoare de tutun, costurile ridicate ale implementării și pericolul creării unei uriașe piețe negre sunt principalele dificultăți.

Alții sunt însă de părere că, indiferent cât de mari ar părea piedicile, ar trebui încercată implementarea unei astfel de măsuri. ”Orice lucru posibil începe cu ceea ce încercăm noi să facem. Cred că argumentul de a-i împiedica pe copii să devină dependenți de tutun e unul foarte puternic,” spune David Katz, de la Centrul de Cercetări Preventive de la Universitatea Yale.

Sursa: LiveScinece

Foto: madeformums.com


7 comentarii

  1. rezolvarea nu e ilegalizarea lor pentru ca ar conduce la ceva de genul erei prohibitiei din SUA, dimpotriva le-ar face mai interesante si mai cautate. cred ca solutia ar fi dimpotriva si nu cred ca asta e solutia ci exact reversul, legalizarea cat mai multor substante cu ajutorul unei legislatii inteligente si coerente. intr-un ton mai cinic, daca privim cum creste populatia pamantului in ultima suta de ani, poate ar trebui chiar incurajat consmul

  2. Sunt nefumatoare si chiar sunt destul de pornita sa ii conving pe cei din jurul meu sa se lase de fumat + cred ca in spatiile publice tigarile ar trebui interzise, DAR din principiu sunt impotriva interzicerii totale, pedepsirii cu inchisoarea si asa mai departe. Eu sunt un om mare si pot sa decid daca am chef sa ma sinucid sau nu si nu-mi place sa se bage statul in viata mea privata si in deciziile mele. Daca in schimb cineva vine sau da tigari unui minor atunci sunt de acord sa fie pedepsit.
    Pe langa argumentul meu putem observa si ce s-a intamplat in perioada prohibitiei si sunt sigura ca sunt destule studii care sa arate ca o substanta interzisa devine mai atragatoare publicului

  3. Si eu sunt pentru idea asta. Propun interzisa NICOTINA care face rau si legalizata marihuana care face foarte bine atat profesional cat si spiritual. Hai sa schimbam ceva mai oameni buni ca e prea scump gramul de iarba la ora actuala.

  4. Pingback: Proiect de lege. Ţigările ar putea deveni ILEGALE, iar NICOTINA o substanţă controlată | zTp.ro

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger