Apusenii au refuzat cianura. Maxim 40% prezență la referendum. 75% din locuitori Apusenilor nu susțin mineritul

11

Să recapitulăm: Referendumul legat de repornitul mineritului în Munții Apuseni a fost ”inventat” peste noapte, localitățile fiind alese într-un mod mai mult decât discutabil; Decizia luată în contratimp a făcut imposibilă o dezbatere reală în zonă; singura ”informare” a fost cea organizată de către principalul beneficiar al mascaradei: compania privată RMGC.

 

de Mihai Goțiu (Voxpublica)

”Informarea” a constat în promisiuni aberante, minciuni (sute și mii de locuri de muncă promise în fiecare localitate, liste cu viitori angajați (!), sugestii că pensionarii nu-și vor mai primi pensia ori că etnicii romi nu vor mai primi ajutoarele sociale de la Primării), mii de pungi cu cadouri și intimidări ale opozanților; mii de banere, spoturi TV difuzate agresiv în ultimele săptămâni, la care se adaugă anii de propagandă publicitară masivă în mass-media autohtone.

În ziua votării au fost înregistrate sute de sesizări și reclamații din partea observatorilor, oameni transportați pe bandă rulantă la secții; interpretarea discreționară a deciziei Biroului Electoral Central (care a decis că referendumul va fi organizat în secții separate de secțiile pentru referendum – dispoziție ”rezolvată” prin organizarea secțiilor în aceeași sală, dar despărțite de un paravan de pânză…), primari în secții făcând propagandă în timpul votării și amenințând observatorii etc. (asupra întregului mecanism de fraudare, voi mai reveni însă, pe larg).

Cireașa de pe tort: un sondaj de opinie CCSB aruncat ”pe piață”, imediat după închiderea urnelor, care anunța un răspuns de 74% DA, respectiv 21% NU.

Și totuși. În ciuda timpului extrem de scurt (aproximativ 10 zile), Centru pentru Resurse Civice a reușit să mobilizeze și să acrediteze 67 de observatori-voluntari. Veniți din toate colțurile țării, de la Cluj, Timișoara, București, Alba, Hunedoara. Conform estimărilor preliminare, prezența la vot a fost în jur de 40%, aproximativ 60% votând DA, și 40% NU. La un calcul simplu, și ținând cont de întrebarea referendumului, rezultă că doar aproximativ 18-20.000 dintre cei 72.000 de locuitori ai Apusenilor chemați la vot suțin mineritul. Un procent de aproximativ 74-75% au votat NU sau au boicotat referendumul. Iar dacă doar aproximativ 25% dintre locuitorii din Apuseni susțin mineritul (conform întrebării de la referendum),  se mai pune o întrebare: câți dintre aceștia susțin tipul de minerit propus de RMGC (cu cianuri, în exploatare de suprafață, cu riscurile și distrugerile de mediu și patrimoniu cultural implicite)?

Voi reveni cu toate datele din procesele verbale oficiale din secțiile monitorizate, precum și cu alte (numeroase) amănunte ale fraudării unui rezultat, care, chiar și în aceste condiții, arată dincolo de orice dubiu cât de slabă este susținerea populară (chiar și în zona controlată propagandistic și politic de RMGC) a proiectului minier de la Roșia Montană.

O notă proastă (din nou) pentru institutele de sondare a opiniei publice (revedeți prognoza CCSP și estimarea pe care mi-o asum și comparați-o în cursul zilei de astăzi cu datele din procesele verbale oficiale), precum și pentru cea mai mare parte a reprezentanților mass-media. Care, deși au fost acreditați într-un număr mare în zonă, au rămas la căldurică, prezentând, cică ”de pe teren”, comunicate oficiale, în loc să ia zăpada din jurul secțiilor de vot în vârful bocancilor.

Acest articol a fost preluat de pe Voxpublica.realitatea.net.

 


11 comentarii

 1. rezultatele exit-poll-urilor sunt destul de clare, 75% din locuitorii Apusenilor VOR ca mineritul sa porneasca, dar acum trebuie asteptate rezultatele oficiale. Intre timp, este chiar trist cum incercati sa rasturnati complet rezultatul “din condei”, dar oricine are ochi sa vada, vede cum mintiti. Oricine are ochi sa vada vede ca oamenii din Apuseni au votat covarsitor pentru pornirea mineritului.

  • Rezultatele exit-poll-urilor releva faptul ca oamenii au venit la vot presati de primar, consilieri, RMGC etc. si le-a fost frica sa declarare efectiv ce au votat. In sectia de vot la care am fost observator, peste 90%% din cei intrebati de fetele de la CCBC au raspuns ca au votat DA, iar la numaratoarea voturilor a reiesit ca doar 30% au votat asa. Rezultatul pe sectie a fost de 65% voturi NU. Pe cifre, nu pe povesti.

   • rezultatele referendumului arata ca 63% din oamenii din Apuseni vor pornirea mineritului, asta pe cifre, nu pe povesti. Asa ca guvernul trebuie sa le dea un raspuns oamenilor, sa dea drumul mineritului!

 2. Nu sunt din zona, deci comentariul e pur si simplu o parere. Crearea locurilor de munca, e un lucru bun, poluarea e un lucru rau, (si, nu stiu de ce, aceia care nu sunt din zona le duc grija, ca si mine). Propun ca aceeia care se opun , sa le plateasca salariile somerilor din zona. Nu imi amintesc ca aceste ONG-uri sa fi fost atat de vocale pe vremea lui ceausescu cand exploatarea mergea. Probabil, la fel ca si la crucea de piatra, nu s-au inteles la pret

  • papas, între ce se făcea pe vremea lui Ceașcă și ce se face acum ar trebui să conteze faptul că în 1989 niște oameni s-au sacrificat pentru ca noi să avem posibilitatea de a alege.

   Dacă tu îți dorești ca ONG-urile să ignore porcăriile autorităților și să le aprobe prin aplauze prelungi – așa cum făcea populația înainte de revoluție (că nu țin minte să fi existat atunci ONG-uri), înseamnă că ți-e dor de acele vremuri când trebuia să fii atent și ce glume spui ca să nu te trezești „invitat” prin vreun beci al securității.

   • iar oamenii au ales, au votat DA in proportie de 63% pentru minerit. Guvernul acum trebuie sa tina cont de acest lucru si sa le dea oamenilor un raspuns, ca amana acest lucru de ani de zile.

 3. Pingback: Un referendum și o victorie istorice. Pentru Roșia Montană. Și pentru România | TOTB.ro - Think Outside the Box

 4. In vara presedintele Basescu a sustinut ca cine nu a fost la referendumul de demitere a lui de fapt era de partea lui. Prin analogie se poate spune ca cine nu a fost la referendumul de la Rosia este impotriva proiectului.

  Desi povestea cu referendumul din vara ne-a costat si ne costa mult ca tara, acum putem sa ne bucuram de primele roade. Basescu, unul dintre cei mai vocali sustinatori, are gura cusuta. Daca va indrazni sa sustina ca de fapt oamenii vor proiectul ar trebui sa isi dea mai intai demisia.

  Respect pentru Rosieni, sunt putini dar reusesc sa tina pipt intr-un proiect cu risc de mediu pe o suprafata mult mai mare a tarii si cu riscuri financiare si ecologice de necalculat.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger