Calota de gheaţă a Groenlandei trece printr-un proces de topire rapidă, pe o suprafaţă mai mare decât în orice altă situaţie similară înregistrată în ultimii 30 de ani, au anunţat oamenii de ştiinţă, care urmăresc evoluţia gheţurilor cu ajutorul sateliţilor NASA.
Gheaţa s-a topit până şi în cele mai reci şi mai înalte locuri; deşi cam jumătate din calota de gheaţă a Groenlandei se topeşte, de regulă, pe perioada lunilor de vară, viteza de topire şi scara la care se întâmplă au luat prin suprindere oamenii de ştiinţă, care descriu fenomenul drept „extraordinar şi fără precedent”. Potrivit NASA, aproape întreaga suprafaţă de gheaţă a Groenlandei a suferit, în diferite grade, un proces de topire – de la zonele cu gheaţă extrem de subţire până la cele acoperite de straturi groase de până la trei kilometri. „Când vedem că apare topirea gheţurilor în locuri în care fenomenul nu a mai fost observat sau înregistrat până acum sau de o perioadă lungă de timp, ne întrebăm ce se întâmplă, de ce se întâmplă acest lucru? Este un semnal de alarmă, dar sensul lui îl vom descifra abia în anii care urmează”, a precizat Waleed Abdalati, cercetător al NASA.
Topirea extinsă în Groenlanda s-a mai întâmplat, totuşi, dar nu în perioadă recentă, astfel că oamenii de ştiinţă nu pot spune cu certitudine dacă este vorba de un fenomen natural, rar, dar care se întâmplă indiferent de acţiunile umane sau dacă este o consecinţă a încălzirii globale cauzate de umanitate. Ei susţin că mare parte din suprafaţa Groenlandei va îngheţa din nou, în scurt timp. Până în prezent, cea mai extinsă topire înregistrată de sateliţi în ultimii 30 de ani a fost pe 55% din aria regiunii, acum procentul a ajuns la 97%.
Sursa: BBC News
Foto: Reuters / Stânga: calota de gheaţă a Groenlandei în 8 iulie 2012; dreapta – aceeaşi suprafaţă, patru zile mai târziu, topită