Aproape jumătate din necesarul energetic al Scoţiei este asigurat de energii curate

0

Cele mai recente statistici ale World Wildlife Fund Scotland (bazate pe datele WeatherEnergy) spun că energia regenerabilă a avut o lună de “boom” în octombrie, în Scoţia, când numai producţia de energie eoliană a oferit 982.842 de MW/oră de electricitate. Asta înseamnă suficientă energie verde cât pentru 3.045.000 de gospodării, adică 126% din necesarul de electricitate al caselor scoţiene.

 

 

Şi energia solară, dar şi cea bazată pe apă termală au avut o performanţă bună, în ciuda reputaţiei Scoţiei de a avea o vreme întunecată şi ceţoasă. Dincolo de aceste cifre impresionante pentru Scoţia, raportul WeatherEnergy mai spune că, la nivelul Marii Britanii, vântul a stat la baza unei producţii de 2.496.842 MW/oră de electricitate, adică 28% din necesarul energetic al gospodăriilor din această ţară (şi mai concret: 7.736.000 de gospodării). În Scoţia, în funcţie de fiecare oraş în parte, necesarul energetic a fost susţinut de energia eoliană în proporţii cuprinse între 30 şi 46%. Spre exemplu, Glasgow şi-a acoperit 37% din necesarul energetic al gospodăriilor individuale cu ajutorul energiei eoliene, iar Edinburgh, 46%.

Reorientarea scoţienilor către energie eoliană, energie solară şi energie bazată pe apă termală îi ajută pe aceştia să îşi reducă dependenţa de combustibili clasici, precum cărbunele, gazul şi chiar petrolul. Capacitatea Scoţiei de a produce energie regenerabilă creşte în ritm rapid: în prezent, 46% din necesarul întregii ţări este asigurat de energii curate. Pe lângă facilităţile deja construite şi funcţionale, Scoţia se bazează, în viitorul apropiat, pe viitoarele ferme eoliene aflate în largul apelor, ferme care deja sunt în construcţie. Scopul guvernului scoţian este ca energiile regenerabile să asigurre 100% din consumul anual energetic al ţării până în anul 2020, respectiv 50% din acest consum până anul viitor.

Mai multe detalii: WWF Scotland

 

Sursa şi foto: Think Progress, IH

 

Puteţi citi şi:

Vântul este cea mai ieftină sursă de energie pentru Europa

Turbina eoliană imprimată 3D care încape într-un rucsac

Valsul “Dunărea Albastră”, cântat de vânt la turbine eoliene


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger