Aproape 3 milioane de români, expuși riscului de dezastre naturale

0

Aproape 3 milioane de români pot fi afectați în orice moment de dezastre. Riscurile cele mai mari la care sunt expuși sunt inundațiile și cutremurele de magnitutine mare.

 

 

Potrivit Institutul Naţional de Hidrologie şi Administrare a Apelor, anual există cel puţin 3 luni în care se înregistrează treceri ale debitelor peste cotele de atenţie sau chiar de apărare în principalele bazine hidrografice din ţară. De asemenea, Preşedintele Secţiei de Predicţie a Comisiei Europene de Seismologie, George Purcăru, avertizează că probabilitatea ca un seism cu magnitudinea de aproximativ 7 sa loveasca ţara noastră până la finele anului 2013 este foarte mare, zonele seismice incluzând peste 60 % din populaţia României.

Printre cele mai importante cauze care duc la creşterea gradului de vulnerabilitate şi expunerea comunităţilor la situaţii de risc ridicat se numără: nivelul de vulnerabilitate socială şi economică ridicată: 7,5% – peste 2 milioane de români trăiesc cu venituri sub pragul de sărăcie; sisteme de prevenire şi reducere a riscurilor deficitare; creşterea demografică în mediul urban şi scăderea investiţiilor în infrastructura rurală; menţinerea managementului dezastrelor la nivelul autorităţilor şi neimplicarea comunităţilor; necunoaşterea tipurilor de riscuri şi a efectelor acestora; necunoaşterea prevederilor legale referitoare la asigurările obligatorii împotriva dezastrelor; lipsa investiţiilor structurale în reducerea dezastrelor (ex. îndiguiri, perdele verzi de protecţie); necunoaşterea de către proprietarii de locuinte a soluţiilor tehnice care pot fi încorporate în construcţia sau consolidarea locuinţelor pentru a le face mai rezistente şi lipsa totală a unei culturi a riscului.

Drept urmare, Habitat for Humanity România a demarat programul “Protejează-ţi căminul, pregăteşte-ţi comunitatea!”, prin care îşi propune identificarea, analiza şi eliminarea riscurilor la care sunt expuse comunităţi din 7 judeţe cu cel mai ridicat grad de risc la dezastre. Din punct de vedere economic, prevenirea şi pregătirea comunităţilor să facă faţă dezastrelor este mai eficientă, mai ieftină şi mai durabilă în comparaţie cu eforturile şi costurile de reconstrucţie. Fiecare 1 euro investit în prevenire salvează 7 euro investiţi în răspunsul la dezastre, susțin reprezentanții Habitat.

Sursa: Habitat for Humanity


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger