Aprecierea muzicii se învață

0

 De ce nu ne săturăm de anumite tipuri de muzică, în timp ce pentru alții sursele noastre de plăcere estetică par o nebunie? Pînă acum, diferențele de gust muzical păreau să se datoreze unor proprietăți interne ale minții fiecărui individ. Un studiu recent afirmă însă că nu e vorba decît de educație muzicală.

 

 

Profesorul Neil McLachlan de la Melbourne School of Psychological Sciences a coordonat un studiu care demonstrează că armonia muzicală poate fi învățată și e doar o problemă de antrenament. Dacă vi se pare că muzicile anumitor culturi exotice (sau Jazzul) sună ca miorlăitul pisicilor, e doar pentru că nu ați învățat să le ascultați după regulile lor.

 

Cercetătorii au folosit 66 de voluntari cu diverse pregătiri muzicale și le-au testat abilitatea de a asculta combinații de note. După zece ședințe de antrenament, subiecții au învățat să aprecieze combinații de note pe care înainte nu le suportau. Ceea ce arată că aprecierea muzicii, oricît de inedită ar fi combinațiile muzicale, ține de educare.

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger