Apple, Microfost, Samsung şi Vodafone, asociate cu utilizarea de minerale obţinute prin exploatarea copiilor

0

Copii cu vârste începând de la şapte ani muncesc în condiţii periculoase în Republica Democrată Congo pentru a extrage cobalt folosit la smartphone-uri, maşini şi computere vândute milioanelor de consumatori din întreaga lume de multinaţionale a Apple, Samsung, Microsoft sau Vodafone, scrie The Guardian. Asta arată o investigaţie a organizaţiei Amnesty International, care acuză marile corporaţii că nu au făcut verificări de bază pentru a se asigura că mineralele folosite la produsele lor nu sunt rezultatul exploatării copiilor.

Organizaţia pentru drepturile omului susţine că a depistat exploatarea cobaltului folosit la bateriile cu litiu, achiziţionate de 16 companii multinaţionale, în mine din statul african unde copiii şi adulţii sunt plătiţi cu un dolar pe zi, lucrează în condiţii care le ameninţă viaţa şi sunt supuşi violenţei, şantajului şi intimidării. Peste jumătate din rezerva de cobalt a lumii provine din Republica Democrată Congo (RDC), dintre care 20% este generată de mine artizanale din zona de sud a ţării. În 2012, UNICEF estima că circa 40.000 de copii lucrau ăn toate minele din sudul ţării, mulţi dintre ei în exploatarea cobaltului.

În cadrul investigaţiei realizate în colaborare cu ONG-ul local African Resources Watch, care militează pentru drepturile omului în industriile extractive, Amnesty International spune că a intervievat 90 de adulţi şi de copii care lurează în cinci mine artizanale de cobalt din regiunea Katanga, unde ar activa în jur de 150.000 de muncitori în mineritul artizanal. Muncitorii intervievaţi susţin că lucrează 12 ore pe zi, neavând echipament de protecţie, dar având în schimb probleme de sănătate.

Potrivit raportului, copii de şapte ani cară în spinare încărcături foarte grele şi muncesc la temperaturi foarte ridicate pentru un dolar sau doi pe zi, fără a avea măşti şi mănuşi de protecţie. Câţiva copii spun că au fost bătuţi de personalul de supraveghere angajat de companiile miniere şi obligaţi să plătească “amenzi” de către poliţia neautoriazată a minelor, trimisă de oficiali de stat să le ia muncitorilor banii prin şantaj şi să-i intimideze.

Beneficiarul acestui lanţ de aprovizionare ar fi compania Congo Dongfang Mining (CDM), unul dintre cei mai mari procesatori de minerale din RDC şi un subsidiar deţinut de compania chinezească Zhejiang Huayou Cobalt Ltd. Aceasta din urmă obţine din statul african peste 40% din cobaltul pe care îl explotează şi procesează mineralul înainte să-l vândă producătorilor de baterii, care susţin că le dau mai departe unor companii printre care se numără Apple, Samsung, Microsoft sau Vodafone.

Reprezentanţii Huayou Cobalt au spus pentru Amnesty International: “compania noastră nu ştia că vreunul din furnizorii noştri a angajat copii în zonele lor de exploatare sau că şi-a desfăşurat activitatea în condiţii nesigure (…) CDM şi-a selectat furnizorii de minereuri cu rigurozitate, pentru a asigura procurarea materiei prime prin canale legitime”.

Dintre cele 16 companii listate în raport, două multinaţionale au negat că folosesc cobalt provenit din Republica Democrată Congo, cinci au spus că nu au nicio legătură cu Huayou Cobalt, iar restul fie au aprobat afirmaţiile organizaţiei pentru drepturile omului, fie au spus că le vor analiza. Apple a spus investighează în momentul de faţă dacă în produsele companiei se află cobalt provenit din RDC, iar Vodafone a declarat că nu ştie la rândul său dacă utilizează minerale din Katanga.

Microsoft a răspuns: “nu am depistat până la nivelul topitoriilor originea cobaltului folosit în lanţul nostru de aprovizionare din cauza complexităţii (acestui proces) şi a resurselor implicate”, iar potrivit Bloomberg, Samsung a declarat că nu face afaceri directe cu furnizorii chinezi menţionaţi în raport şi că nu se află în lanţul lor de aprovizionare. Compania de electronice a recunoscut însă că are ca furnizor o altă companie identificată de Amnesty, dar a spus că e imposibil să precizeze dacă rezervele de cobalt pe care le primeşte provin din minele din Katanga.

Autorii investigaţiei spun că niciuna dintre companiile numite în raport nu a putut să verifice independent de unde provine cobaltul folosit în produsele lor. “Este vorba de unele dintre cele mai mari companii din lume, ale căror profituri combinate se ridică la 125 de miliarde de dolari şi care nu au nicio scuză că nu investesc o parte din acest profit pentru a depista sursa provenienţei mineralelor pe care le folosesc”, spune Mark Dummett, cercetător pe zona de afaceri şi drepturile omului în cadrul Amnesty International. “Orice posesor de smartphone ar fi îngrozit de gândul că copii de şapte ani care cară poveri ce le rupe cârca şi muncesc 12 ore pe zi ar putea fi implicaţi, într-un anumit punct, în fabricarea lui”.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger