”Apocalipsa” amânată: Calendarul mayaș merge mai departe de 2012

3

Deși de câțiva ani media e împânzită de scenarii apocaliptice, alimentate de interpretări ce au de pornire calendarul mayaș, s-ar părea că aceleași surse antice vorbesc de evenimente locate după anul considerat fatidic. În timpul unei expediții arheologice derulate de National Geographic într-o regiune din Guatemala, s-au descoperit picturi și numere scrijelite care depășesc celebra dată de 21 decembrie 2012.

După câte s-ar părea, structurile acoperite cu desene și calcule ar fi aparținut scribului din orașul mayaș Xultún situat în această regiune. Arheologii au scos la iveală faptul că datele inscripționate în acest sit aparțin calendarului mayaș, recunoscut pentru precizia în estimarea ciclurilor astronomice.

Potrivit lui William Saturno de la Boston University, calendarele menționate în acest sit sunt unul de 260 de zile, cu funcție ceremonială, calendarul solar de 365 de zile, un ciclu de 584 zile al planetei Venus și unul de 780 de zile, al planetei Marte. Ruinele descoperite de grupul cercetătorilor americani aparțin unei așezări ridicate înainte de anul 890 î. Hr., cu puțin înainte de decăderea acestei civilizații.

Arheologii susțin că cel puțin un indiciu descoperit arată că mayașii nu au prezis niciodată apocalipsa pentru 2012: deși cel de-al 13-lea ”baktun” (ciclu de 394 de ani) este prevăzut să se încheie anul acesta, potrivit mayașilor, descoperirile arată că acesta ar fi urmat de un alt ciclu, care marchează o nouă epocă. Calendarele mayașe nu au un sfârșit abrupt, ba dimpotrivă, arată o dezvoltare ciclică a erelor.

În acest sit din Guatemala, picturile murale ilustrând regi și hieroglife complexe includ și o listare a celor 17 ”baktun”-uri estimate de mayași. ”Vechii mayași au prezis că lumea va continua cel puțin 7.000 de ani de acum încolo,” a decalarat Saturno. Concluziile sunt susținute și de Institutul Național de Antropologia Istoriei din Mexico, pentru care ”gândirea mesianică” a occidentalilor nu face decât să distorsioneze viziunea poporului mayaș. David Stuart, arheolog la o universitate texană specializat în descifrarea hieroglifelor mayașe, adaugă pentru Discovery news: ”Calendarul mayaș continuă pentru miliarde, triliarde și octoliarde de ani în viitor. Numere pe care nici măcar nu le putem cuprinde cu mintea.”

 

Sursa: Discovery News

 

 


3 comentarii

  1. Si cand ne vom apropia de urmatoarea zi apocaliptica, cercetatorii vor redescoperi o alta si tot asa mai departe. Serios, chiar crede cineva porcaria asta?!

  2. Apocalipsa mayasa a fost inventata de MASS-MEDIA si apoi unii au profitat de aceasta inventie. Cei care studiau calandarul mayas nu au zis niciodata ca va fi o apocalipsa. doar ca difera de calandarul nostru. si in calandarul lor in 2012 se termina o perioada si incepea alta.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger