Aplicaţii telefonice dedicate vieţii sălbatice de pe planetă

0

Vrei să înveţi biologie marină? Există o aplicaţie de telefon (smartphone) pentru asta. Vrei să ajuţi la identificarea speciilor pe cale de dispariţie de pe glob? Şi pentru asta există o aplicaţie de telefon. Vrei să cunoşti specii de plante sau animale, dar nu ai cum să te duci peste tot pe planetă pentru asta? Există, desigur, o aplicaţie telefonică menită să îţi aducă natura sub ochi.

 

 

O instituţie afiliată NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration – SUA) a lansat, recent, o aplicaţie pentru telefoane mobile inteligente, numită „SeaPhoto”, care oferă utilizatorilor peste 1.300 de imagini cu animale aflate într-un sanctuar marin (sanctuarul Monterey Bay). Printre acestea se numără balene ucigaşe (specia orca), lei de mare, balene cenuşii, peşti de toate felurile şi multe alte specii – 550, mai exact, prezentate cu tot cu profilul ecologic al fiecăreia. Fotografiile se pot vedea şi aici. Cu o combinaţie corectă de astfel de aplicaţii variate dedicate cunoaşterii speciilor planetei, telefonul mobil poate deveni o cale (foarte la îndemână pentru tot mai mulţi oameni) de acces la ştiinţă, ajutând la transpunerea muncii de teren a biologilor în mâinile studenţilor, profesorilor, altor cercetători şi ale celor pasionaţi de mediul înconjurător.

Alte aplicaţii permit, deja, oricărui utilizator să acţioneze ca „ochii şi urechile” biologilor şi specialiştilor în conservarea vieţii sălbatice. Spre exemplu, pasionaţii de jocuri din Florida (SUA) pot folosi aplicaţia „IveGot1” (I Have Got One) pentru a raporta apariţia unor specii invazive în acest stat. Aplicaţia „Instant Wild” foloseşte cunoştinţele publicului pentru a identifica animale surprinse de camerele video ascunse în sălbăticie – utilizatorii primesc o fotografie a animalului, ajută la identificarea speciei şi, totodată, pot raporta specii devenite pe cale de dispariţie. Utilizatorii acestei aplicaţii pot alege regiunea pe care doresc să o monitorizeze, în funcţie de cunoştinţele deja deţinute sau de preferinţa pentru anumite specii de plante sau animale. „LeafSnap” este o aplicaţie gratuită, lansată de Universitatea Columbia, care urmăreşte identificarea unei specii – spre exemplu, a unui copac, în baza fotografiei unei frunze, prin analizarea formei şi a marginilor acesteia.

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: NOAA, Robert Schwemmer, Wikimedia Commons

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger