Cel mai bun mod de a cunoaşte un loc (un oraş, o regiune) este să te rătăceşti, spune o vorbă veche. Se pare că tehnologia modernă, orientată spre exactitate şi eficienţă, a învăţat ceva din această vorbă veche şi o pune în aplicare prin intermediul unor aplicaţii care au drept scop să ne ajute să ne rătăcim, scrie site-ul FastCoexist. Scopul rătăcirii este ca utilizatorul aplicaţiei să poată trăi o “experienţă de viaţă adevărată, reală”.
FascCoexist a strâns patru astfel de exemple de aplicaţii menite să direcţioneze utilizatorul aiurea, fie că este pe jos sau cu maşina. Iată care sunt acestea:
Dérive App, care te ajută să te pierzi în oraşul tău şi să împărtăşeşti această experienţă şi cu alţii. Programul se bazează pe nişte teme date utilizatorului, care trebuie să găsească puncte de interes arhitectural, social, urban, prin acţiuni precum urmărirea unui taxi, găsirea unui copac în parc etc. Utilizatorii aplicaţiei se pot reuni în grupuri pentru a-şi împărtăşi experienţele rătăcirilor. Autorii aplicaţiei sunt Eduardo Cachucho, Babak Fakhamzadeh, Ian Barry şi Nora Noone. Mai multe detalii, în materialul video de mai jos:
Serendipitor este conceput să introducă, pe o rută de altfel eficientă, mici scăpări şi greşeli de direcţionare. Odată ce introduci punctul de pornire şi destinaţia, primeşti instrucţiunile pentru traseu cu diverse deviaţii; aplicaţia a fost dezvoltată de designerul Mark Shepard (Rotterdam), care a sugerat utilizatorilor acesteia să facă fotografii pe traseu şi să le arate prietenilor care îi urmăresc.
Serendipitor from mark shepard on Vimeo.
Random GPS este un GPS modificat pentru maşină, care te duce în lume într-o călătorie la întâmplare, mereu recalculată. Odată ce l-ai pornit, GPS-ul începe să “vorbească” şi nu mai poţi interveni în programul său, poţi doar să te laşi dus de experiment şi să vezi unde ajungi.
Random GPS from Architecture Cinéma on Vimeo.
Dezvoltatorii de la Broken City Lab au inventat Drift, o aplicaţie care îndrumă călătorii cu ajutorul unor instrucţiuni la întâmplare şi le cere să observe lucruri pe care în mod normal nu le observă în viaţa de zi cu zi. Utilizatorii aplicaţiei trebuie să facă fotografii ale lucrurilor găsite (diverse obiecte aparent ascunse), pe care să le încarce în aplicaţie. “Când te rătăceşti, înveţi să dai atenţie indiciilor vizuale altfel neobservate, care acum îţi devin repere importante”, explică Justin Langlois, unul dintre dezvoltatorii aplicaţiei.
Drift: a tool for getting lost in familiar places from brokencitylab on Vimeo.
Sursa şi foto: FastCoexist
Puteţi citi şi:
Aplicaţia care găseşte cele mai bune rute pentru biciclete din lume
O aplicaţie vrea să adune la un loc visele lumii
Aplicaţia care te ajută să citeşti un roman în mai puţin de 90 de minute