Aplauze false pentru copii, ca îndemn de a rămâne la joacă afară

0

Un dispozitiv conceput să încurajeze prin apaluze copiii să rămână afară (pentru joacă) stârneşte întrebări: unii apreciază inovaţia şi faptul că funcţionează pe energie solară, alţii consideră că este trist că s-a ajuns aici pentru a motiva copiii să nu fugă în faţa calculatoarelor, jocurilor video şi televizoarelor.

 

 

În dezbaterea privind obezitatea ridicată în rândul copiilor (americani, în special) şi a populaţiei planetei, în general, dezvoltarea unor metode care să ţină copiii mai mult la joacă afară decât în interior este crucială. O companie care produce echipamente pentru locuri de joacă outdoor a gândit un dispozitiv care se ataşează leagănelor (din parcuri sau locuri de joacă pentru copii) şi care lansează „aplauze” către copiii care le folosesc. Son-X Octavia se numeşte dispozitivul (foto jos) şi funcţionează pe energie solară. Gadget-ul a fost bine primit de şcoli europene, spre exemplu, către care a şi fost distribuit deja; este wireless, uşor de instalat pe orice tip de leagăn şi se încadrează în eforturile de utilizare a energiilor regenerabile. Aplauzele se declanşează când copilul atinge o anumită înălţime cu leagănul pe care îl foloseşte, cu scopul de a-l încuraja să continue.

 

 

Analiştii TreeHugger văd acest gadget drept un paradox: da, are menirea de a ajuta lumea să aibă copii mai sănătoşi şi da, funcţionează pe energie regenerabilă; dar însăşi existenţa lui (drept urmare, şi materialele, şi energia investite în producţie şi distribuţie) pare ceva inutil – leagănele sunt distractive prin ele însele şi ar trebui să fie iubite de copii pentru că le produc senzaţii tari, amuzament. Dacă copiii au nevoie de dispozitive electronice care să ofere sunete de încurajare pentru atât de simpla şi copilăroasa joacă, atunci problema este mai gravă decât pare, iar dacă nu au nevoie de aşa ceva, dar cineva s-a gândit, totuşi, să inventeze gadget-ul, atunci este o pierdere de resurse care pot fi folosite în alt scop.

 

Sursa şi foto: TreeHugger


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger