Apicultura urbană, legalizată în Los Angeles

0

Consiliul local din Los Angeles a votat pentru permiterea apiculturii urbane (adică a avea şi îngriji albine în stupi situaţi în grădinile caselor locuitorilor), o activitate care fusese interzisă în regiune încă din anul 1879, când leguitorii locului au considerat că albinele atacau şi stricau fructele, aşa că le-au scos în afara legii.

În condiţiile în care până şi în grădina de la Casa Albă sunt ţinute albine pentru producţia proprie de miere, consilierii locali din Los Angeles nu puteau să mai păstreze legea veche: “To bee or not to bee”, a parafrazat Paul Koretz, un consilier local, celebra replică din “Hamlet”, chiar înaintea votului; “Nici nu se pune problema. Trebuie să avem albine”, a conchis acesta. Votul a fost unanim în favoarea apiculturii urbane. Oricum, în Los Angeles, în prezent, există albine (sălbatice), precum şi apicultori urbani (care acţionau ilegal până acum, dar au reuşit să nu ajungă la închisoare).

Măsura, totuşi, a întâmpinat şi scepticism, din partea unor membri ai comunităţii îngrijoraţi că ar putea fi invadaţi de albine africane, cunoscute şi ca “albine ucigaşe”, care au ajuns în anii 1990 în zona rezidenţială a Los Angeles-ului. Apicultorii, însă, promit că au în grijă numai albine europene de miere, care atacă numai pentru a-şi apăra stupul, dacă acesta este ameninţat. Noua hotărâre votată de consiliu impune şi anumite restricţii: apicultorii urbani trebuie să aibă curte proprie pentru a ţine albinele, să creeze zone – tampon şi să aibă sursă de apă proprie; totodată, orice apicultor trebuie să îşi declare activitatea, fie ea şi doar un hobby.

Sursa, foto şi mai multe detalii: Grist


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger