Apele sarate suedeze, gropi de deseuri nucleare pentru rusi in anii ’90

0

agerpres_4014778

Armata rusa ar fi deversat deseuri nucleare in Marea Baltica la inceputul anilor 90’, informeaza televiziunea suedeza. Mai mult, guvernul din Suedia ar fi stiut despre acest lucru la momentul respectiv, dar nu a facut nimic.

Marea Baltica este partial ingradita si cunoscuta drept una dintre cele mai poluate ochiuri de apa sarata din lume. Si, potrivit ultimelor informatii, se pare ca a fost folosita si ca „groapa de gunoi” pentru deseuri radioactive si arme chimice provenite dintr-o baza militara din Lituania, scrie BBC News.

Potrivit unui material prezentat de televiziunea publica suedeza, vapoarele rusesti au realizat operatiunea in timpul noptii si se pare ca guvernul suedez ar fi depistat-o, dar nu a facut nimic pentru a gasii reziduurile. Actualii guvernanti din Stockholm vor acum ca politicienii aflati atunci la putere sa explice de ce nu s-au urnit la vremea respectiva pentru a „pescui” butoaiele.

Cum Marea Baltica este semi-ingradita, dureaza mult pana este limpezita de toxine, ceea ce o face foarte vulnerabila la poluare. Si dupa ani si ani de deversari de deseuri netratate dinspre orasele si industriile grele ale Rusiei, oamenii de stiinta spun ca Marea Baltica risca sa devina una moarta.

Saptamana viitoare, politicienii de rang inalt din tarile care au deschidere la mare, printre care si Rusia, vor participa la un summit in Helsinki pentru a discuta posibilitati de a o salva.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger