Apele geotermale – o resursă de energie curată, care așteaptă să fie exploatată

2

Apa geotermală este o sursă de energie curată prea bogată pentru a fi ignorată, atrag atenția specialiștii. Studii recente arată că SUA, Canada, Noua Zeelandă sau Australia stau pe rezerve de ape geotermale care ar putea acoperi mare parte din necesarul de energie al acestor țări. Cu toate acestea, energia de tip geotermal este lăsată cam la coadă când vine vorba de trecerea la combustibili eco de la cei fosili.

 

Există, deja, locuri în lume unde avantajele energiei geotermale sunt folosite din plin (Islanda, spre exemplu sau anumite regiuni din Australia). Dar capacitatea este mult mai mare și pentru mai multe țări decât ce se folosește în prezent, susțin specialiștii citați de site-ul Triplepundit. Astfel, un raport al experților în energie geotermală arată că în anul 2010 au crescut investițiile în acest tip de energie, spre deosebire de 2009, când resursa nu a prea fost băgată în seamă. Pentru viitorul apropiat, raportul prevede creșteri semnificative (la nivel național) în acest sector în Kenya, Islanda, Mexic, Argentina, Chile, Columbia și Peru. Un avânt important a luat energia geotermală și în vestul Australiei, Noua Zeelandă, Japonia, Filipine și Indonezia.

Resursele geotermale stau în abundență sub picioarele noastre, așteptând să fie exploatate, susțin specialiștii. Spre exemplu, rezervele SUA ar putea produce peste trei milioane de megawati de energie curată, adică de zece ori mai mult decât capacitatea de producție a echipamentelor pe cărbune din prezent, arată un studiu al SMU Geothermal Laboratory. Resursele geotermale ale Canadei au capacitatea de producție de un milion de ori mai mare decât actualul consum de energie al țării, spune raportul Geological Survey of Canada. O analiză a Hot Dry Rocks arată că doar 2% din potențialul geotermal al Australiei ar putea genera de zece ori mai multă electricitate decât întreaga producție bazată în prezent pe cărbune.

Deși accesul la acest tip de resurse nu este întotdeauna facil, efortul merită numai privind la efectele imediate, mai spun specialiștii. Dar, totuși, costurile ridicate ale unei inițiative bazate pe resurse geotermale împiedică dezvoltarea acestui sector la adevăratul său potențial. Însă, în condițiile în care cererea de energie la nivel mondial a ajuns, în 2010, la cea mai crescută valoare din 1973 încoace, iar emisiile de gaze de seră au atins în nou maxim (negativ) în 2010, statele ar trebui să își regândească politica de investiții în domeniul energiei curate. Axarea pe energie geotermală ar putea fi soluția necesară viitorului.

 

Sursa: Triplepundit

Foto: National Geographic

 


2 comentarii

  1. Da, energia geotermica este o resursa regenerabila valabila. In esenta o centrala geotermala este tot o centrala termica. Pot sa aiba factor de capacitate comparabil cu cel al centralelor nucleare (spre 90%). Asta e un factor de capacitate foarte ridicat pentru o resursa regenerabila (eolienele de regula ~25%, hidro ~44%). Costurile initiale si cele de intretinere sunt comparabile cu cele pentru o centrala nucleara (~2500-3500$/kW putere instalata, 0.01-0,03$/kW intretinere + combustibil in cazul centralei nucleare).

    Problema este ca e potentialul geotermic e localizat: nu peste tot exista ape geotermale. Chiar si asa potentialul geotermic poate fi utilizat folosind alte tehnologii mai costisitoare (pompe de caldura).

    http://www1.eere.energy.gov/geothermal/faqs.html

  2. Pingback: Energie verde: România, a treia ţară cu potenţial geotermal din Europa | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger