Apel public de condamnare a violenței anti-gay

2

Organizatorii şi spectatorii unei piese despre istoria homosexualităţii în România au fost agresaţi după o reprezentaţie ce a avut loc în sediul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), doi dintre aceştia fiind transportaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Piesa şi dezbaterea făceau parte din programul CRIM (CRIM- puterea stă ȋn imaginație) al Miliţiei Spirituale, program realizat în colaborare cu mai multe ONG-uri şi univesități din România.

După o reprezentaţie a spectacolului cu piesa “După Traian şi Decebal. (Din Filele Istoriei Gay în România)”, urmată de o dezbatere cu studenţi şi profesori,  în jurul orei 20.20, pe strada Visarion, foarte aprope de sediul universităţii, un grup de 10 tineri au agresat fizic 6 persoane care participaseră la eveniment. Agresorii i-au acuzat pe aceştia că ‘’organizează conferinţe despre gay’’. A fost un atac coordonat, în care agresorii, purtând glugi pentru a nu fi recunoscuți, au urmărit, lovit şi fugit în mod organizat.

Incidentul de aseară este un atac fără precedent la adresa libertăţii de exprimare şi drepturilor constituţionale. Faptul este cu atât mai grav cu cât s-a petrecut ca urmare a organizării unui eveniment în cadrul unei universităţi, spaţiu prin definiţie destinat dezbaterii. Atacul a urmărit intimidarea celor care participă la acțiuni culturale, civice şi ştiintifice.

Solicităm tuturor organizaţiilor, instituţiilor şi cetăţenilor care iau drepturile omului şi libertățile constituţionale în serios să se solidarizeze şi să lanseze un mesaj public puternic prin care violenţa de acest tip să fie condamnată. Solicităm autoritaților statului să trateze cu seriozitate acest incident şi să depisteze în cel mai scurt timp autorii acestui atac. Dacă aceste lucruri nu se vor intampla, incidentele de acest tip se vor răspândi şi vor ataca esenţa democratică şi europeană a statului român.

 

Mihail Bumbes, Preşedinte Miliţia Spirituală.

Mihaela Michailov, dramaturg, autoare a spectacolului

Paul Dunca, performer, autor al spectacolului

Claudiu Crăciun, Lect. univ. dr, Facultatea de Ştiinţe Politice.

 

Lista de susţinere (deschisă):

Oana Preda – CeRe (partener CRIM)

Doina Vella – Grupul pentru Patrimoniu si Actiune Civica (partener CRIM)

Monica Mocanu – ARDOR (partener CRIM)

Alexandru Solomon – One World Romania(partener CRIM)

 

Puteți citi și:

Membrii Miliției Spirituale, atacați în urma unui performance pe tema homosexualității

Tags:2 comentarii

  1. Pingback: Protest la SNSPA din solidaritate cu victimele atacului homofob | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: Copiii sunt în regulă, adulții au înnebunit | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger