Apel pentru salvarea Roșiei Montane: Mai mulți arhitecți și arheologi contestă avizul de descărcare arheologică pentru masivul Cârnic

6

Arheologi și arhitecți români, cu reputație națională și internațională, îi cer premierului Emil Boc să apere patrimoniul național și să să refuze primul pas spre distrugerea finală a Roșiei Montane, și anume avizul de descărcare arheologică a muntelui Cârnic, care a fost aprobat, joi, de Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Alba.

În scrisoarea deschisă, publicată de voxpublica.realitatea.net, arhitecții și arheologii atrag atenţia că decizia de descărcare arheologică a Masivului Cârnic ignoră hotărârea definitivă şi irevocabilă prin care Curtea de Apel din Alba Iulia a anulat precedenta decizie de descărcare de sarcină arheologică, din anul 2004. “Este inacceptabil ca un ministru al Culturii şi Patrimoniului Naţional să confunde distrugerea unui monument istoric cu salvarea acestuia”, spun aceștia referitor la declarațiile ministrului Kelemen Hunor care a transmis că în cazul emiterii de către Direcţia de Cultură Alba a avizului de descărcare de sarcină arheologică pentru Roşia Montană s-au respectat toate etapele legale, iar acesta înseamnă salvarea a circa 80 la sută din patrimoniul cultural construit.

Reprezentanții Academiei Române, Fundației Culturale “Roșia Montana”, Universității București, Universității de Arhitectură “Ion Mincu” sau Muzeului Național de Istorie trag un semnal de alarmă asupra “campaniei agresiv concertată pentru susţinerea proiectului minier promovat de compania Gold Corporation la Roşia Montană (RMGC)”, care a mai câștigat în amploare prin decizia descărcării de sarcina arheologică, care poate deschide calea spre scoaterea Masivului Cârnic, cu cei 7 km de galerii romane, de sub protecţia legii.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba a emis, joi, certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru o parte din masivul Cârnic, după aprobarea raportului de cercetare arheologică preventivă “Masivul Cârnic, Roşia Montană, România – proiectul minier Roşia Montană”.

“Acesta este primul pas necesar în procesul de a asigura salvarea, conservarea şi valorificarea moştenirii arheologice şi arhitectonice de la Roşia Montană” , se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii, citat de Mediafax.

De asemenea, comunicatul mai precizează că ministrul Kelemen Hunor are un plan de acţiune care să asigure conservarea celor mai importante situri arheologice şi monumente arhitectonice.

Planul are ca obiectiv salvarea şi punerea în valoare a 80% dintre valorile arheologice şi arhitectonice din regiune, printre ele numărându-se: galeriile miniere cu semnificaţie istorică deosebită aflate în zona Piatra Corbului, galeriile din zona Cătălina-Monuleşti, care vor fi cercetate, restaurate şi deschise publicului, incinta funerară romană de la Tău Găuri, sistemul hidraulic roman din sectorul minier Păru-Carpeni, inclusiv galerii romane, medievale şi moderne, 41 de clădiri monument istoric din zona protejată, centrul istoric al localităţii revitalizat, peste 100 de kilometri de galerii de mină care vor fi cercetate de arheologi pentru alte descoperiri.

Acest plan va fi realizat prin alocarea de către compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a 70 de milioane de dolari, care vor fi cheltuiţi la Roşia Montană pentru lucrările de conservare şi punere în valoare a patrimoniului arheologic şi arhitectonic. De asemenea, planul cuprinde înfiinţarea unei comisii speciale – din care vor face parte experţi independenţi – care va monitoriza şi va avea puterea de a opri în orice moment exploatarea, în situaţia în care se vor face descoperiri importante, se mai spune în comunicatul Ministerului Culturii.

Decizia autorităților române este aspru contestată de societatea civilă care îl critică dur pe ministrul Kelemen Hunor pentru susținerea proiectului minier de la Roșia Montană. Mai multe ONG-uri de mediu pregătesc acțiuni de protest simultane în mai multe orașe din țară pentru a opri distrugerea patrimoniului național.

Foto: transildania.wordpress.com, Re.Generation


6 comentarii

  1. Ce ii cer defapt este sa nu accepte reabilitarea monumentelor de catre o firma privata si sa condamne la saracie toata zona…felicitari acelor mari arheologi si ong-urilor din spatele lor

  2. ce putem face fiecare dintre noi ca sa salvam Rosia? ma simt asa de neputincioasa 🙁 … numai in Romania se poate intampla asa ceva :((

  3. Romania e tara tuturor posibilitatilor,pentru buna desfasurare a proiectului acesta scandalos oamenii Goldului au impartit bani tuturor localnicilor din zona aceea ca sa-si paraseasca casele deoarece stateau in calea proiectului,in unele locuri au fost dezgropati mortii si inhumati in alte locuri.Va dati seama de starea de decadere a acestui popor daca pentru o punga cu bani sunt in stare sa isi dezgroape si mortii ? Este un lucru dovedit,oamenii mereu vor distruge natura si niciodata NU O VOR INTELEGE Mereu prima grija a omului cand ajunge intrun loc in care sunt paduri si in acest caz zacaminte de metale pretioase va fi sa taie padurile si sa inceapa sa exploateze si sa isi bata joc de natura crezand ca nu va pati nimic.OMUL TREBUIE SA INVETE CA NATURA NU ESTE PROPRIETATEA LUI PE CARE SA O BATJOCOREASCA LA NESFARSIT

  4. Pingback: Goana după aur devastează pădurea tropicală din Peru | TOTB.ro - Think Outside the Box

  5. Pentru unii goana dupa bani e mai presus decît de a lasa copiilor o planeta minunata în care sa poata trai…ce ghinion pentru Rosia sa aiba aceasta otrava, numita aur, în subsol!
    Trebuie sa ne mobilizam cu totii, ca proiectul acesta sa nu poata avea loc!
    Subsolul nu este bogatia nimanui în particular, dar a noastra a tuturor! deci parerea noastra trebuie sa fie ascultata!

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger