Apel pentru oprirea campaniei “Urăște!”

0

Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist și Centrul de Resurse Juridce dezaprobă cu hotărâre campania “Urăște”, prin care firma Secom promovează un produs distribuit în farmacii. Mesajul campaniei este unul total discriminatoriu atât la adresa copiilor cu autism și a părinților lor, cât și la adresa unor categorii de persoane care suferă de afecțiuni psihice. De Alzheimer, de exemplu.

 

“Mesajul instigă totodată la ură față de persoanele vulnerabile, iar în cazul copiilor cu autism chiar promovează ideea că ura părintelui față de copil este normală: “Urăște-ți baietelul care a devenit de nestapanit. Urăște-ți băiețelul care niciodată nu vrea să stea locului și nici nu te ascultă. Uraște-ți băietelul care se enervează din nimic și se poartă urât cu ceilalți.”

Noi, organizațiile semnatare, ne manifestăm indignarea față de faptul că firma Secom și agenția de publicitate au ales acest gen de mesaj, și ne dezicem total de felul în care sunt prezentate situația și trăirile părinților de copii cu autism. Mesajul, nedocumentat, induce în gravă eroare publicul cu privire la persoanele cu autism, dezinformând și promovând discriminarea.

Totodată, ne manifestăm îngrijorarea că, speculând situatii și greutăți ale familiilor în care există persoane cu autism, produsul promovat de firma Secom, prezentat ca soluție curativă, ar putea fi considerat de public chiar un produs omologat și demonstrat științific ca având rezultate pentru ameliorarea condiției medicale a copiilor afectați de tulburări din spectrul autismului: „Ajută-ți băiețelul să devină fiul pe care ți l-ai dorit dintotdeauna.”

Cerem firmei SECOM să oprească imediat orice difuzare a spotului și, de asemenea, să înceteze expunerea în farmacii a oricărui material publicitar din această campanie! Cerem Secom să prezinte scuze publice tuturor celor pe care mesajul campaniei îi afectează și prejudiciază!

FEDRA si CJR cer, în egală masură, forurilor competente, să sancționeze firma SECOM pentru instigare la ură și discriminare. Atragem atenția asupra faptului că producerea sau difuzarea de mesaje discriminatorii la adresa persoanelor cu probleme de sănătate mintală sau cu dizabilități intelectuale intră sub incidența prevederilor Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități, Ordonanței nr. 137 din 31 august 2000 (republicată) privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare și a art. 317 din Codul Penal (“Instigarea la ură pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie, apartenenţă politică, convingeri, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”)

FEDRA – Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist este prima federaţie de acest tip din România, care are ca membri în principal organizaţii de părinţi şi se doreşte a fi o voce puternică şi unitară a organizaţiilor de profil din România, având ca scop crearea şi păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea şi sprijinirea persoanelor cu TSA. Organizațiile membre FEDRA sunt: ANCAAR Craiova, ANCAAR Iaşi, ASPA Suceava, Autism Baia Mare, Autism Europa Bistrița, Autism Transilvania, Centrul Terapeutic Marea Neagră, Copiii de Cristal Brașov, Dincolo de Autism, Help Malin, Învingem Autismul, Romanian Angel Appeal și Univers Plus Piatra Neamţ.”

Sursa: FEDRA

 

Pentru context, puteți citi:

Urăște-ți aproapele ca pe tine însuți!

Nu ne urâm copiii punct ro


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger