“Chiar dacă vremea ne mai amăgește încă o săptămână sau două cu temperaturi calde pentru această perioadă, asta nu înseamnă că temperaturile mici nu vor veni exact când nu ne așteptăm”, scrie asociația bucureșteană Samusocial, care ajută persoanele fără adăpost. “Din păcate, cei care suferă cel mai mult sunt adulții străzii care nu au un acoperiș deasupra capului și care sunt expuși schimbărilor vremii. Așadar, Samusocial și voi, cei care doriți să-i ajutați, putem strânge haine, șosete, pături, căciuli pentru a le distribui celor mai nevoiași dintre noi. Din păcate, pentru că în stradă condițiile de supraviețuire sunt dintre cele mai grele, aceste obiecte se deteriorează rapid, iar lucrurile deja donate trebuie înlocuite cu altele”.
Printre beneficiarii Samusocial se numără femei cu copii minori, bătrâni, familii tinere cu copii, tineri proveniți din casele de copii care au împlinit vârsta majoratului, bărbați și femei, cu sau fără studii superioare. Dacă doriți să ajuti cu o donație oricât de mică, veniți la unul din cele doua sedii ale Samusocial, de luni până vineri, între orele 9.00 și 17.00.
În lipsa paturilor pentru noapte, după cum arătam într-un material anterior, în jur de 300 de oameni ai străzii mor de frig în fiecare an, în medie, pe perioada iernii. Ultima estimare, realizată în 2004, a oferit cifra de 5.000 de oameni ai străzii în București (numărul lor real ee imposibil de măsurat pentru că sunt greu de găsit, însă se crede că e mult mai mare). Aceștia au la dispoziție doar 330 de locuri în București, potrivit Samusocial, în adăposturile puse la dispoziție de primăriile din sectoarele 1, 2, 3, 4 și 6, de ONG-uri și de Primăria Generală (care ține deschis numai pe timpul iernii un adăpost cu 100 de locuri).
Samusocial le găsește cazare în așa-numite hoteluri sociale, un fel de cazarme dotate cu baie și grup sanitar în care dorm câte patru-cinci oameni într-o cameră, unde plătește 350 RON pe lună pentru fiecare persoană. O persoană reintegrată, care muncește, trebuie să aibă neapărat un adăpost, nu poate pleca la job din stradă. Asociația le mai întocmește acte de identitate, le reclădește istoricul școlar și pe cel de muncă, îi ajută să se califice și să se recalifice în cadrul unor ateliere de inserție și ateliere ocupaționale (perioadă în care li se asigură cazare și hrană), le caută joburi, încearcă să le obțină pensii de handicap, pensii medicale sau pensii pentru limite de vârstă. Aflați mai multe accesând Mizerabilii.
2 comentarii
Pingback: “Secretele financiare ale oamenilor nevăzuţi” | TOTB.ro - Think Outside the Box
Pingback: Iubire şi agonie în stradă | TOTB.ro - Think Outside the Box