În contextul revizuirii legii fundamentale, Coaliţia pentru Mediu din România (CMR) face un apel la participare publică către toţi cetăţenii interesaţi de acest proces de îmbunătăţire a Constituţiei din perspectiva stării mediului din România. Sunt necesare puncte de vedere şi propuneri de revizuire pentru un mediu protejat chiar prin Constituţie. Propunerile pot fi transmise până în data de 8 mai 2013, ora 17.00, pe adresa secretariatului CMR – [email protected].
”Este nevoie de o schimbare fundamentală a modului în care tratăm mediul în România. Semnalele de alarmă pe care CMR şi organizaţiile de mediu le trag necontenit sunt neputincioase fără o protecţie legală extinsă. Dreptul la un mediu curat şi la sănătate nu poate continua să fie opţional”, susţine Costel Popa, preşedinte Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis şi membru în Comitetul Reprezentativ CMR.
Propunerile înaintate vor fi puse în discuție la dezbaterea publică O Constituție (mai) verde pe marginea schimbărilor fundamentale necesare în domeniul protecţiei mediului înconjurător programată pentru data de vineri 10 mai 2013.
Obiectivul principal al acestei duble consultări îl reprezintă formularea unor propuneri punctuale şi precis articulate de revizuire a Constituţiei României, prin trimitere directă la articolele existente sau prin elaborarea de noi articole. În textul actualei Constituţii, prevederi legate de protecţia mediului se găsesc doar în două articole: 35, din capitolul “Drepturile, libertăţiile şi îndatoririle fundamentale” şi respectiv articolul 135 din capitolul “Economia şi finanţele publice”.
Pentru formularea eficientă de propuneri de revizuire, CMR pune la dispoziţie şi un formular care poate fi completat online sau transmis prin email.
Opiniile colectate de la cetăţeni vor fi sintetizate de către Comisia de Iniţiere a dezbaterii publice, într-un raport care va fi făcut public, într-o conferință de presă, în data de 14 mai 2013 şi prin intermediul paginii www.coalitiapentrumediu.ro, cu o zi inainte de inceperea Forumului Constituţional în Parlament. Raportul va fi transmis, de asemenea, tuturor participanţilor la procesul de formulare a propunerilor precum şi decidenţilor politici cu responsabilităţi în procesul revizuirii legii fundamentale.