Apel la sesizarea autorităţilor în cazul lucrărilor ilegale desfăşurate la Certej

0

Mining Watch România îndeamnă toţi cetăţenii interesaţi să participe la o acţiune menită să atragă atenţia autorităţilor competente că este necesar să ia măsuri în privinţa lucrărilor desfăşurate ilegal, în acest moment, de către compania Deva Gold, subsidiară a Eldorado Gold, în zona Certej din judeţul Hunedoara.

 

 

Potrivit unei ştiri apărute pe site-ul Mining Watch România, compania în cauză nu este la prima abatere în ceea ce priveşte efectuarea unor lucrări în perimetre miniere concesionate, fără autorizaţie de construcţie. “Inspectoratul Regional în Construcţii Vest este sesizat, pentru a treia oară în acest an, privind lucrări ilegale. În primele două cazuri, ISC Vest nu a răspuns niciodată referitor la forajele din Deva şi Brad, iar pentru sesizarea recentă privind începerea organizării de şantier în cariera Coranda din comuna Certeju de Sus, un răspuns corespunzător întârzie să apară”, scrie Mining Watch România.

“Nu mai devreme de martie 2014, Mining Watch România a depus o sesizare către Inspectoratul Regional în Construcţii Vest deoarece European Goldfileds Deva SRL (subsidiară a Eldorado Gold), execută foraje de explorare pe teritoriul administrativ al municipiul Deva, în perimetrul minier Deva-Muncel, fără autorizaţie de construire. În perioada respectivă, mai muţi cetăţeni ne-au transmis fotografii cu forezele şi au fost publicate în presă numeroase referinţe. Înregistrări video (minutele: 36.40-37.35) demonstrează că forezele au fost puse în funcţiune şi au realizat lucrări în zonele indicate. Mai mult, într-o emisiune a televiziunii locale Hunedoara TV, primarul Petru Mărginean, întrebat de un telespectator despre lucrările de explorare de la marginea Devei, declara pe 26 martie a.c.: „N-au primit nicio autorizaţie”. Cu toate acestea, instituţiile abilitate nu a întreprins nicio acţiune ca urmare a sesizării.

Un fapt similar s-a produs la Brad, unde European Goldfileds Deva SRL a executat foraje de explorare pe teritoriul administrativ al municipiului, fără autorizaţie de construire. Municipalitatea a răspuns cererii de informaţie depuse de Mining Watch: „La acest moment nu s-a depus documentaţia în vederea emiterii autorizaţiei de construire, abia după emiterea acesteia vom putea furniza informaţii despre locaţiile forajelor”. Nici în acest caz ISC nu a răspuns sesizării. Nu este de mirare, astfel, că Eldorado Gold, compania canadiană ce deţine proiectul Certej, recidivează, realizând noi lucrări specifice, fără autorizaţie de construire. În acest moment, prin atitudinea delăsătoare a instituţiilor de profil, observăm practici ilegale tolerate, chiar încurajate prin nesancţionarea lucrărilor de constuire atunci când ele se desfăşoară fără autorizare.

Reamintim că Deva Gold SA, companie deţinută de Eldorado Gold (80%) şi Minvest Deva (<20%), a început activităţile de construire şi amenajare aferente proiectului cu cianuri din comuna hunedoreană. La momentul actual, numeroase utilaje lucrează în zona carierei Coranda, deşi pe 15 octombrie, Mining Watch România a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcţii Vest pentru a lua măsurile legale de sancţionare contravenţională şi prentru a dispune sistarea lucrărilor. În urma unei conversaţii telefonice, Inspectoratul Regional în Construcţii Vest ne-a comunicat că sesizarea a fost trimisă către biroul judeţean din Hunedoara. Deşi situaţia impune un răspuns urgent, ISC Deva ne-a comunicat telefonic că sesizarea este în curs de procesare.

Vă invităm să contactaţi Inspectoratul Judeţean de Construcţii Hunedoara, pentru a-i determina să răspundă şi să ia măsuri, în cel mai scurt timp posibil, cu privire la lucrările neautorizate ce se desfăşoară în prezent în cariera Coranda:

Mobil: 0759 042614

Tel: 0254 228 550″

 

Sursa şi foto: Mining Watch România

 

Puteţi citi şi:

Proiectul minier de la Certej a început ilegal, fără autorizaţii

România Curată: Document emis de Primăria Certej care atestă lipsa autorizaţiilor Deva Gold pentru proiectul minier


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger