Apel la pedepsirea agresiunii față de femei

1

“Nu mă simt flatată să fiu agresată” este sloganul sub care organizațiile de protecție a drepturilor femeilor continuă campania de pedepsire a agresiunilor față de femei. Ele cer autorităților în drept să cerceteze cu maximă diligență cazul de agresiune fizică petrecut pe 19 octombrie în Piața Romană din București, în care un bărbat necunoscut a acostat o femeie și apoi a agresat-o fizic în momentul în care aceasta a reacționat verbal și a încercat să-l fotografieze.

 

agresiune

 

Pe data de 19 octombrie a avut loc în București un marș de solidarizare împotriva hărțuirii stradale. Acest marș s-a dorit un semnal de alarmă către autorități și public cu privire la comportamentele agresive, verbale și fizice, la care sunt supuse femeile în spațiul public bucureștean. Pe traseul Calea Victoriei – Parcul Izvor circa 100 de participante și participanți au scandat mesaje care să evoce realitatea cotidiană a agresiunilor stradale asupra femeilor. „Ne-am săturat să nu putem merge liniștite pe stradă! Ne-am săturat să tolerăm la tot pasul atingeri nedorite și/sau jigniri de genul „pisi”, „păpușă”, „ce țâțe ai”, „curvo!” etc. de la bărbați hărțuitori. Ne-am săturat să nu putem riposta fiindcă automat suntem considerate isterice, fiindcă „nu știm să primim un compliment” sau să fim lovite atunci când luăm apărarea altor femei hărțuite!” – au arătat participantele în manifestul marșului.

La câteva ore de la marșul împotriva hărțuirii stradale, una din participante a fost victima unei agresiuni pe stradă. Un bărbat necunoscut i-a adresat cuvinte obscene, a tras-o de păr și a lovit-o cu pumnul în față în momentul în care ea a încercat să-i facă o poză cu telefonul. Agresiunea s-a petrecut în zona Pieței Romane. Victima a depus plângere la secția 1 de Poliție, declarația ei fiind înregistrată cu nr. 1610158/20.10.2014. Ulterior victima a publicat fotografia individului pe o rețea socială în speranța că cineva o va ajuta să-l identifice pe agresor.

În decursul ultimelor zile s-au strâns mai multe mărturii în mediul online de la persoane care au declarat că îl cunosc pe agresor ca fiind un biciclist cu comportament agresiv față de femei. Într-un articol pe un blog, datat septembrie 2012, o femeie povestește cum a avut o altercație cu un biciclist care-i adresase cuvinte urâte și vulgarități în zona Pieței Romană. Autorul agresiunii de atunci are aceleași semnalmente ca cel care a comis agresiunea recentă.Toate aceste date au fost depuse de victimă la dosarul cazului instrumentat de polițiștii de la Secția 1.

Rețeaua „Rupem tăcerea despre violența sexuală” cere autorităților în drept și mai ales Poliției Capitalei să facă toate demersurile necesare pentru a cerceta acest caz, pentru a identifica agresorul și a-l trimite în judecată. De asemenea, cere autorităților în drept o campanie de alertare a populației asupra acestui individ în particular și asupra hărțuirii stradale a femeilor mai general, astfel încât femeile să se poată bucura de spațiile orașului fără temeri, fără compromisuri și fără planuri de rezervă făcute de acasă. Acest caz recent ne arată că din pacate strada nu este un loc sigur pentru femei. Hărțuirea stradală afectează drepturi fundamentale ale omului precum dreptul la liberă circulație al femeilor, dreptul la exprimare și dreptul la participare în spațiul public.


Un comentariu

  1. Referitor la aceasta agressiune Barbateasca ,pentru aceste ”BRUTE de Barbati” cred ca o idee ar fi pentru ai dezvata de acest comportament primitiv , si anume : Ar trebui Arestati si dusi la o locatie mai retrasa unde sa fie Biciuiti pina le iese Singele prin Piele ,cred ca daca ar fi niste oameni normali cu intelect atunci vom crede ca in viitor niciodata nu mai vor face asemenea acte de agressiune impotriva sexului slab , acest lucru ar trebuie sa fie aplicat orisicui indiferent de situatia sociala care o are , cei deranjati mintali vor fi pe viata dusi la Canal la munca silnica.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger