Apa unei comete este asemănătoare apei din oceanele Pământului

0

Cometa Hartley 2 are apă mai asemănătoare cu cea de pe Pământ decât alte comete, au descoperit cercetătorii. Un studiu folosind telescopul Herschel a avut ca scop măsurarea cantitatății de deuteriu, un tip rar de hidrogen, prezent în apa de pe cometă.

Cometa are doar jumătate din cantitatea de deuteriu regăsită în comete. Rezultatele sugerează ideea că mare parte din apa de pe Pământ a apărut ca urmare a impactului cu comete.

Doar la câteva milioane de ani de la formare, Pământul timpuriu era stâncos și uscat. Deci, ceva trebuie să fi adus apa pe Terra.

Apa are ceva asemănător unei amprente moleculare în cantitatea de deuteriu pe care o conține și doar vreo șase comete au fost măsurate în acest fel. Toate au arătat un procent de deuteriu de două ori mai mare ca în oceane, astfel că teoria susține că asteroizii au transportat apa.

Până acum s-a presupus că asteroizii și meteoriții au aus apa pe Pământ, în ciuda faptului că cele care au cantități semnificativ mai mari de apă sunt cometele.

Toate cometele măsurate până acum erau obiecte Oort Cloud, formate în istoria timpurie a sistemului solar în regiunea planetelor Neptun și Uranus. Cometa Hartley 2, însă, este formată nu departe de sistemul solar și are o orbită mult mai scurtă decât cele din Oort Cloud.

Ca și meteoriții, are un procent de deuteriu mult mai apropiat de cel al oceanelor noastre. Co-autorul raportului, Ted Bergin de la Universitatea din Michigan, spune că nu trebuie să excludem posibilitatea ca, cel puțin, cometele să fi contribuit la aducere apei pe Pământ.

Sursa: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger